Cupa Mondială intră în vacanță

Lenzerheide (Elveția)
Vineri, 26 ianuarie AC feminin: 11:00 / 13:45
Sâmbătă, 27 ianuarie, GS feminin: 11:15 / 14:15
Duminică, 28 ianuarie, SL feminin: 10:30 / 13:15 
Garmisch-Partenkirchen (Germania)
Sâmbătă, 27 ianuarie, DH masculin: 12:45
Duminică, 28 ianuarie, GS masculin: 11:30 / 14:30
Stockholm (Suedia)
Marți, 30 ianuarie SL paralel feminin masculin: 18:45
Televizare: 
Toate cursele din weekend sunt pe Eurosport 2 și 2 HD, cu excepția manșelor secunde a combinatei de vineri, și a uriașului masculin de duminică, difuzate de Eurosport 1 și 1 HD. Slalomul paralel de marți va fi tot pe Eurosport 1 și 1 HD.

.

Iar în aceste ultime zile se încheie mediile. Până duminică, 28 ianuarie, federațiile naționale au timp să aleagă sportivii pe care îi trimit la Jocurile Olimpice, și pentru unii din schiorii participanți la întreceri în acest weekend miza este mare.

Combinata din Lenzerheide este repetarea celei anulate în St. Moritz. Acolo ar fi câștigat Mikaela Shiffrin, aici nu are cum, căci nu participă decât la etapele tehnice. Uriașul va fi din nou deschis, în vreme ce la slalom Mika va bara drumul spre victorie. Dar știrea cea mai frumoasă despre întrecerile elvețiene este că revine Veronika Velez-Zuzulova. La patru luni după ce și-a rupt ligamentele, Zuzu nu va fi o pretendentă la un rezultat bun, dar pentru încrederea ei înaintea Jocurilor ar fi destul să se califice pentru manșa secundă.

Kandahar-ul din Garmisch este una din pistele speciale din circuit. Genul care se potrivește ca mănușa unor anumiți schiori. A fost așa pentru Erik Guay, este la fel pentru Christof Innerhofer. Italianul a câștigat ambele antrenamente, și cu istoria pe care o are în spate (3 medalii la Mondialele de aici), a devenit favorit principal la victoria în coborâre. Aprigul duel Hirscher-Kristoffersen va continua duminică. Aici avem totuși mai mulți potențiali băgăreți decât la slalom, care ar putea răsturna status-quo-ul instituit de cei doi. Va fi interesant de văzut și dacă încrederea dobândită de Henrik la slalom îl ajută la uriaș.

***

Update: Între timp a explodat bomba ascunsă de la federația noastră de schi. După cum spuneam, România a avut de la bun început câte un singur loc atât la fete, cât și la băieți și n-a avut niciodată șansa de a mai primi un al doilea loc. Dar federalii au întreținut grijulii iluzia că ar putea trimite două fete și doi băieți. Mai mult decât atât, au informat Comitetul Olimpic că îi trimit pe amândoi schiorii care au îndeplinit baremul olimpic. Și ca să elimin orice sugestii ale necunoscătorilor, singurii doi care au îndeplinit baremul olimpic.

Amândoi se pregăteau de plecare. Ionică avea mai puțin de o săptămână pâna la avion. A aflat din presă și de la Alex că nu mai pleacă. Apoi Dan Mihoc a venit cu o declarație mirobolantă: „Am primit în această seară comunicatul cu decizia. COSR a primit comunicarea de la FIS. Achiriloaie a fost dat jos din avion de Federația Internațională (FIS). Cum s-a ajuns aici? Ar exista un alt atlet care pe ultimii metri a făcut puncte mai bune decât Achiriloaie. La recalculare, FIS l-a tăiat pe al noustru. Nu este un lucru verificat ce vă spun, dar vom face toate demersurile să aflăm cine este acel sportiv.”

Președintele FRSB trăiește în alte timpuri, în care internetul nu făcuse informarea atât de simplă. Minciunile, inventate sau colportate, asta nu avem cum să știm, sunt demolate imediat. Oficial, termenul limită de predare a nominalizărilor este 28 ianuarie, inclusiv. Dacă FIS și-ar aroga dreptul de a alege schiorii pentru o națiune – ceea ce este o inepție, cel mai probabil dacă o federație n-ar alege, FIS n-ar înscrie pe nimeni – ar face-o abia luni.

Și a mai declarat ceva Dan Mihoc reporterului de la Libertatea (articolul complet): „Având în vedere desfășurarea probelor, am întrebat pe un director de la FIS (n.r. – Federația Internațonală de Schi), dacă putem să-i trimitem pe ambii la Olimpiadă. Le-am zis că noi avem doi băieți, unul pentru probe de viteză, Achiriloaie, la coborâre, și pe unul de probe tehnice, Barbu, la slalom și slalom uriaș. Putem să-i înlocuim în timpul competiției? Mi-a zis pe «Da».”

Here the link von ROU and there you can see that ROU can send one lady and one men what mean only 2 athletes, not one men for the Tech. and an other for the Speed events:

https://data.fis-ski.com/dynamic/olympic-quotas-list.html?sectorcode=al&listid=2018&nationcode=ROU&Search=search

Hope that helps you and kind regards.

Aceasta nu este o pledoarie pentru alegerea unuia sau altuia dintre cei doi schiori eligibili. La valori apropiate, există justificări în favoarea fiecăruia dintre ei. Dar corect ar fi fost ca federația să stabilească înaintea sezonului propriile criterii și să facă alegerea transparent, informându-i la timp și pe cei doi băieți.

Publicitate