Mika la o manșă de următorul glob

Podium standard la pauza slalomului din Lenzerheide: Mikaela Shiffrin conduce (54’’41) și din nou conduce clar. Wendy Holdener (+0’’65) și Frida Hansdotter (+0’’83) sunt principalele urmăritoare, dar nici măcar asta nu mai este o noutate acum.

Foto: Jean-Christophe Bott

Prospețimea e domeniul Melaniei Meillard (locul 4; +0’’88). S-a apropiat atât de mult de podium încât dă impresică l-ar putea chiar atinge. Poate chiar în manșa a doua. Dacă totuși stau și mă gândesc, e doar o impresie. Azi Melanie va ajunge și pe un podium de slalom „adevărat” numai dacă îi permit Wendy și Frida, cele două fete care, dacă părinții Mikăi nu ar fi inventat un așa geniu slalomistic, ar fi dominat copios perioada aceasta.

Mikaela dă impresia că nivelul la slalom este unul scăzut. Din vremurile schiului antic nu s-a mai întâmplat ca bara calificării să fie constant peste 3 secunde și jumătate, sau chiar să se apropie de 5 secunde (!!!) cum s-a întâmplat astăzi pentru a doua oară în acest sezon.

E paradoxal, dar nivelul imposibil al Mikăi, a tras în sus elita. Zuzu, Frida, Wendy, Petra, toate patru au muncit cu succes pentru a atinge excelența, și nu se vede că au reușit doar din cauza strălucirii americancei. Nu este normal să existe prăpăstii din cele pe care le vedem la fiecare etapă între schioarele din top 5 și restul plutonului, când ele însele, schioarele acestea, sunt hăăăăt atât de departe în spatele liderei, încât au pierdut-o pe Mika din vedere. Singura explicație plauzibilă este că fetele care o urmăresc pe regina slalomului sunt extraordinar de bune. Din păcate pentru ele, sunt contemporane cu ceva nemaivăzut până acum la schi alpin.

Dar să revin la cursă. A fost din nou greu. Abruptul pe care se afla cabina de start, traseul marcat acolo, zăpada foarte agresivă, plus lungimea peste medie a manșei, au dictat strategia de cursă. Până și Mikaela a arătat ușor ezitantă pe abrupt. N-a stăpânit schiurile în felul ei obișnuit și acestea au trepidat în viraje. Dar odată abruptul terminat, Mika a zburat elegant până la linia de sosire și tot avantajul pe care-l vedeți, din pasajul plat provine.

Petra Vlhova (locul 6; +1”12) și Frida Hansdotter au avut avantaj clar pe abrupt, dar apoi le-a lipsit și concentrarea și energia pentru a lansa un asalt asemănător și fără erori pe restul traseului. Frida a greșit neobișnuit de mult în locuri care n-ar fi scos-o din ritm în alte curse, iar Petra s-a stins încet pe parcurs.

Avem și o apariție surprinzătoare la vârful echipei Austriei. Bernadette Schild (5; +1’’08) s-a învârtit tot sezonul în jurul piscului cu fanionul roș-alb-roșu la vedere. Astăzi Berni s-a tot chinuit să-și prindă din urmă schiurile pe abrupt. A supraviețuit fără să-și încarce timpul, dar și-a golit bateriile. Și așa îi dă o șansă Katharinei Gallhuber (7; +1’’83) să apară în poza de final. Galli (Katharinele schiului alpin își spun Galli, Truppi, Liensi ca să nu se încurce) încă luptă pentru nominalizarea în echipa olimpică. Foarte agilă pe abrupt, a continuat tot așa până când abordarea directă și riscantă i-a dat peste schiuri și a întârziat-o.

Suntem abia în ianuarie și n-ar trebui să vorbim despre așa ceva. Dar este foarte adevărat. Cu un loc 2, Mikaela Shiffrin poate câștiga deja de astăzi globul disciplinei. Acesta este motivul pentru care nu va fi prezentă în Stockholm. Își va cruța forțele pentru Jocurile Olimpice. Și mă tem că poimâine vom avea un slalom paralel privat de multe dintre staruri. Dar până atunci să ne bucurăm de manșa secundă de astăzi, care va începe mai devreme decât suntem obișnuiți (în mod normal între manșe sunt 3 ore): la 13:15.

Clasamentul primei manșe

Publicitate