Coborârea olimpică femininădin Jeongseon – LIVE text

În vreme ce cursele feminine din Coreea se apropie de final – combinata a fost devansată pentru mâine – Ania Caill își ia astăzi adio de la această ediție a Jocurilor Olimpice.

Image may contain: 4 people, people smiling, outdoor

Toate antrenamentele s-au putut desfășura fără probleme. Lindsey a câștigat de două ori, deși a încercat să nu iasă prima, tăind clar viteza la final. Doar ieri i-a ieșit strategia norului de fum, zi în care a lăsat-o pe Ramona Siebenhofer în lumina rampelor. Oricât aș vrea să las loc surprizelor de genul celor de la super-G, nu pot ascunde că la coborârea americanca este marea, foarte marea favorită la aur.

Ester Ledecka avea de fapt rezultate mai bune la coborâre decât la super-G în acest sezon. Dar programul diferit față de Soci a obligat-o să renunțe la cea mai bună disciplină din schi alpin. De astăzi este implicată în întrecerile de snowboard, unde e marea favorită la aur la slalom uriaș paralel.

Nici pe Anna Veith n-o vom vedea. Austriecii au adus cinci fete în Coreea și al doilea antrenament a ținut loc de calificare. Anna a terimnat ultima dintre ele, la distanță mare de colegele Schimdhofer, Siebenhofer, Venier. Hütter era singura ce-și câștigase locul cu rezultatele din Cupa Mondială.

Mikaela Shiffrin, a cincea la antrenamentul de ieri, nu e nici ea la start. Se păstrează pentru combinată. Dacă aceasta n-ar fi fost devansată, am fi văzut-o și azi.

La repetiția generală de anul trecut, învingătoare a fost Sofia Goggia. Italianca a stat printre primele la antrenamente, dar nu a convins total. Posibil să-și fi ținut și ea atuurile în mânecă.

Pe Ania, primul antrenament a încruntat-o, al doilea a încetinit-o, al treilea a adus ajustările dorite. Nu i-a plăcut deloc cum a schiat când a făcut cunoștință cu ea, deși coborârea în sine i-a atins mai degrabă plăcut corzile sensibile. La al doilea antrenament s-a încălzit și pista a devenit tot mai lentă. Nu numai Ania, ci toate schioarele cu numere mari au pierdut timp. La al treilea, am zis inițial că ar mai fi fost loc de îmbunătățit, dar asta înainte să aflu că de fapt toate adversarele directe mai puțin una nu au trecut corect toate porțile. Ania a făcut-o.

Iată și ordinea de start:

1. Cornelia Hütter (AUT) – în două viraje schiurile scurmă multă zăpadă, la aterizarea săriturii finale un schi vrea în altă parte, și timpul îi va fi cu siguranță depășit

2. Corinne Suter (SUI) – după start urmează o pantă înclinată spre stânga, dar pe care fetele trebuie s-o traverseze, acolo e trasă în jos, restul e bunicel, și o întrece pe Conny cu trei sferturi de secundă

3. Tina Weirather (LIE) – ieri a rămas bolnavă în pat, nici azi nu e în deplinătatea puterilor. Ridică totuși ștecheta, stă în poziție de coborâre cât de mult se poate, virajele le ia bine, pierde un pic pe final, când bateriile îi sunt goale, dar a făcut o cursă cu care poate spera la medalie.

4. Tiffany Gauthier (FRA) – departe de optim, la săritoarea finală rămâne pe spate și aproape cade, iar întârzierea reflectă erorile: peste o secundă

5. Sofia Goggia (ITA) – în partea de sus are o săritură dezechilibrată, restul e tot mai bun, și pe a doua jumătate, o întrece pe Tina, apoi o lasă la peste 6 zecimi în urmă

6. Kira Weidle (GER) – nu se simte bine, și de aceea nu atacă, clatină nemulțumită din cap la final, după ce încheie cu un plus de 1’’81.

7. Lindsey Vonn (USA) – risc, anagajament, toate degeaba, căci nu găsește viteza Sofiei, și pierde aproape jumătate de secundă. Este pe locul 2 deocamdată.

8. Breezy Johnson (USA) – cursă bună, dar nu chiar la nivelul fetelor experimentate: locul 5, imediat în spatele Corinnei Suter

9. Lara Gut (SUI) – ratează o poartă când sare prea mult în stânga

10. Laurenne Ross (USA) – schiază în locul lăsat liber de accidentarea colegei Jaqueline Wiles, și cum sezonul trecut a fost accidentată încă nu e prietenă la cataramă cu viteza: ultimul loc, la două secunde în spatele Sofiei

11. Stephanie Venier (AUT) – neobișnuit de sălbatică, până la urmă derapează și termină în plase, a știut să frâneze ca să nu se lovească rău

12. Ramona Siebenhofer (AUT) – pe traversă schiază cu bustul rotit, o încheie pe o linie joasă, nu e stabilă, pare că trebuie să-și strunească tot timpul schiurile ca să nu îi plece în lateral, și astfel pierde mult timp (+1’’76)

13. Michelle Gisin (SUI) – sora uneia din cele două campioane mondiale îi face cinste lui Dominique în prima parte, dar apoi un ocol larg, o reducere a vitezei înainte de altul, toate îi adaugă +1’’33 la timul final, înregistrat chiar înainte ca un schi să-i fugă în lateral și s-o trântească în zona de sosire.

14. Alice McKennis (USA) – prima jumătate e peste Sofia, apoi nu mai poate ține pasul cu italianca, deși continuă să schieze avântat. Întârzierea de o secundă e suficient de mică pentru locul 4 și e probabil cea mai fericită schioară care a încheiat vreodată sub linie la o întrecere pe medalii

15. Viktoria Rebensburg (GER) – prea multe ocoluri, degeaba nu frânează pentru a le corecta, drumul suplimentar se plătește și el (+1’’42)

16. Nadia Fanchini (ITA) – la săritoarea de la mijloc unde a ieșit Lara trece peste trambulină cu centrul de greutate pe spate și cade

17. Nicole Schmidhofer (AUT) – la fel ca Viki, face multe ocoluri (+1’’80)

18. Federica Brignone (ITA) – următoarea care iese căzând, după ce pe niște hopuri schiuri drept începe să croșeteze cu cel stâng

19. Ragnhild Mowinckel (NOR) – cursă superbă, linie bună, risc, schiuri libere, se luptă cu Sofia pentru titlu până la ultimul intermediar. Nu reușește s-o detroneze pe italianca (+0’’09), dar se bucură de argint cu tot entuziasmul medaliei neașteptate.

20. Jasmine Flury (SUI) – pe urmele Larei, ratează aceeași poartă, după aceeași greșeală

21. Nicol Delago (ITA) – aceeași poartă, aceeași greșeală

22. Valerie Grenier (CAN) – ea termină, dar cu aproape 3 secunde întârziere. Am intrat în zona schioarelor care nu ridică pretenții la top10.

23. Jennifer Piot (FRA) – merge un pic mai bine ca la antrenamente, menținând distanța față de Sofia sub două secunde

24. Marusa Ferk (SLO) – schiază foarte defensiv, apărându-se de viteză și e penultima

25. Laura Gauche (FRA) – pasivă și cu multe ocoluri, termină pe ultimul loc

26. Greta Small (AUS) – în prima parte schiază bine, stă aproape de Sofia, când virajele devin mai dificile apar ocolurile. E mulțumită la final, căci a redus întârzierea până sub 3 secunde.

27. Roni Remme (CAN) – schiază cu mult curaj, dar încă nu știe să strângă linia

28. Alexandra Coletti (MON) – cursă mai puțin reușită decât la antrenamente, cu multe ocoluri, dar și multe dezechilibrări, pierde aproape 6 secunde

29. Romane Miradoli (FRA) – cu totul altă atitudine, mult mai activă, chiar dacă nici linia ei nu e cea mai directă (+2’’42)

30. Lisa Hoernblad (SWE) – e antrenată de fostul antrenor al Renatei Görtschl și Larisei Yurkiew, deși e încă foarte tânără se simte că e ghidată de un om pricepul (+2’’41).

31. Petra Vlhova (SVK) – schiază mai mult ca antrenament pentru mâine, dar ratează aceeași poartă de după săritoare la care au ieșit cele mai multe fete de pe traseu

32. Katerina Paulathova (CZE) – pierde mult mai mult decât la antrenament

33. Candace Crawford (CAN) – și ea iese în același loc în care au ieșit cele mai multe

34. Maryna Gasienica-Daniel (POL) – cursă onorabilă, pe ici, pe colo încercă să atace și pierde doar 4 secunde

36. Ania Monica Caill (ROU) – se apropie de rezultatul de la antrenament, e foarte curajoasă și caută viteza dar nu are linia cea mai bună și atunci trebuie să frâneze (locul 28).

La fel ca acum un an, Sofia Goggia a câștigat coborârea din Joengseon, devenind astfel prima campioană olimpică italiană la coborâre. Ragnhild Mowinckel a folosit la maxim ponturile date de Aksel și Kjetil câștigând pentru Norvegia tot prima medalie la cea mai rapidă probă a fetelor. Lindsey Vonn, care a admis la interviu că a controlat prea mult schiurile, trebuie să se mulțumească doar cu bronzul. Interesant este că în vreme ce Marcel Hirscher și Anna Veith au sugerat că acestea ar fi ultimele lor întreceri olimpice, americanca a lăsat deschisă poarta și pentru Jocurile de peste 4 ani.
Pe Ania noastră a ajuns-o astăzi din urmă lipsa unui antrenor. În vreme ce restul adversarelor au făcut analize ale antrenamentelor și au avut un sfetnic priceput care să le învețe cum să devină mai rapide, ea s-a bazat doar pe propriile impresii, care nu au mai ajutat-o să depășească adversare mai bine cotate, deși s-a apropiat foarte mult de două dintre ele. Pe fetele care au pornit în cursă după ea le-a lăsat la o secundă sau chiar mai mult în spate. Locul 28 sună bine și el. Trăgând linia, bilanțul ei la aceste Jocuri este mult peste ce i s-a oferit.