Capăt de drum pentru o parte din schiori

Ofterschwang (Germania)
Vineri, 9 martie, GS feminin: 12:00 / 15:00
Sâmbătă, 10 martie, SL feminin: 10:30 / 13:30
Kvitfjell (Norvegia)
Sâmbătă, 10 martie, DH masculin: 12:00
Duminică, 11 martie, SG masculin: 11:30
Televizare: 
Toate cursele din weekend sunt pe Eurosport 1 și 1 HD.

.
În acest weekend se încheie sezonul regulat al Cupei Mondiale. Doar cei mai buni la fiecare disciplină primesc bilete pentru Åre, repetiția generală cu prezență restrânsă a Campionatelor Mondiale de anul viitor.

Personal, sunt curioasă ce mai face Mika. După mai bine de jumătate de sezon perfect, Shiffrin a căzut mental. Pare straniu, dar nu este neobișnuit. Ceva din mecanismele interioare ce-i reglează motivația s-a defectat. De aceea a ținut probabil să se detașeze de întâmplările schiului pentru o vreme și a făcut pauză în Crans Montana. Vom avea ocazia să vedem azi și mâine cât de refăcută este. În mod normal, cucerirea globului la slalom n-ar trebui să fie o problemă. Dar nu mai are voie să abandoneze, așa cum s-a întâmplat în Lenzerheide. Cu un loc 10 poate pune bilețelul cu „aparține Mikaelei” pe trofeul disciplinei. Pentru globul mare ajunge un loc 6 în oricare din cursele weekendului.

La slalomul de mâine vor spune adio două dintre schiorele importante ale ultimului deceniu: Michaela Kirchgasser și Veronika Velez-Zuzulova.

La fete astăzi va fi ziua interesantă, căci lupta pentru globul de cristal este departe de a fi încheiată. Șansel Mikăi sunt mici și pentru a le păstra are nevoie de victorie. Dar duelul Viktoria Rebensburg – Tessa Worley se va termina probabil abia în Suedia. Franțuzoaica are de recuperat 32 de puncte. Asta înseamnă că Viki poate aconta globul de azi doar cu o victorie și o prestație slabă a Tessei, sau un loc doi și un rezultat execrabil (pentru standardele ei) din partea schioarei franceze.

Nici la masculin situația globurilor nu se va definitiva în Kvitfjell. La coborâre luptă pentru el Beat Feuz, aflat la 40 de puncte în fața lui Aksel Lund Svindal. Situația este foarte apropiată de cea de la uriașul fetelor, dar e imposibil de imginat că Aksel nu va schia bine la cursa de acasă. Antrenamentele au fost câștigate de Hannes Reichelt și Kjetil Jansrud.

La super-uriaș sunt nu mai puțin de schiori cu șanse teoretice la glob. E greu de imaginat totuși că Jansrud nu va reuși să câștige trofeul, căci până și cei mai apropiați urmăritori, Aksel și Vincent Kriechmayr, au foarte multe puncte de recuperat.

Peter Fill, campionul coborârii în ultimii doi ani, a căzut la primul antrenament și admițând că în 2018 a avut tot timpul dureri la o coapsă – la Jocuri nu a putut schia fără calmante, a decis să pună punct sezonului.