Ragnhild încearcă din nou

Nu e prima dată în acest sezon când Ragnhild Mowinckel (1’17’’83) conduce la pauză. Dar la victorie nu ajuns până acum. Însă la cum au arătat adversarele în prima manșă a uriașului din Ofterschwang, astăzi ar putea fi ziua ei.

Proaspătă ca un ghiocel, norvegianca a avut dezavantajul numărului de start. Dezavantaj simțit de la primele valuri de pe teren, când nu a putut păstra traiectoria optimă. S-a abătut de mai multe ori de la ea, dar de două ori ocolul a fost atât de drastic încât mi-am imaginat că nu are cum să rămâna prima. Totuși a rămas.

Valurile care maschează porți, lungimea neobișnuită (fetele au avut coborâri mai scurte decât această manșă de uriaș), dar și înclinarea care rareori a putut fi caracterizată ca abruptă, au ridicat considerabil nivelul de efort. Iar acum, după lupta cu jet lag-ul olimpic și după un sezon care a adunat pentru majoritatea fetelor șapte luni pe zăpadă, prea puține nu arată obosite. Și chiar dacă au început bine, ca Viktoria Rebensburg (locul 2; +0’’44) sau Mikaela Shiffrin (4; +0’’60), rezervorul s-a golit rapid și au apărut fie ezitările, fie erorile costisitoare.

Mika a stat o vreme pe treapta a treia, timp în care evoluțiile au devenit tot mai greoaie, iar întârzierile tot mai mari. Poate tocmai de aceea, prin contrast, Marta Bassino (3; +0’’56) a înviorat concursul cu dispoziția ei spre atac.

La interviurile de după cursă, fetele au explicat că dificilă e și zăpada. „Unsuroasă” au zis ele. Zăpadă de primăvară, tratată cu sare de covrigi nemțești, din aceea grunjoasă. Zăpadă pe care schiurile par să nu poată aluneca în voie, și atunci schioarele se înhamă la muncă, apăsând diferit pe schiuri în viraje, și înfundându-se astfel în mlaștina trasului la galere.

Din păcate, manșa nu s-a terminat cu bine pentru toată lumea. Tina Robnik, împinsă într-un ocol, a forțat din genunchi revenirea pe linia ideală, iar acesta a cedat. A rămas pe pistă plângând și strigând de durere.

În vreme ce la spital medicii vor face primele investigații, adversarele calificate se vor întrece în manșa secundă, în care șanse la podium mai are și Federica Brignone (5; +0’’74). Pentru fetele de la Frida Hansdotter în jos (6; +1’’05) sarcina pare prea dificilă.

Clasamentul primei manșe

Publicitate