Fede, Viki, Tessa și Mika

Sezon nou, dar restu-i vechi. Inclusiv elita slalomului uriaș feminin, iar diferența fața de pluton este netă. Federica Brignone (58’’71) iubește pista și asta se observă și la o scurtă privire spre fruntea clasamentului. Viktoria Rebensburg a rămas regina abruptului (+0’’24), iar Tessa Worley cea a alunecării pe șine și în forță (+0’’40). Mikaela Shiffrin (+0’’60) nu a știut să profite de avantajul traseului montat de propriul antrenor.

Foto: AP

Ieri a fost soare și vreme “împărătească” în Sölden. Dar meteorologii sunt pricepuți și au avut dreptate. Azi noapte a început să fulguiască, iar la ora startului ningea deja serios. Pista n-a avut de suferit, zăpada de cultură păstrată sub pături de fliece și mutată pe traseu în ultimele săptămâni a fost beton. Dar vizibilitatea nu s-a ridicat la aceleași standarde. Vremea întunecată, cu lumină difuză și îngreunată de un văl subțire de ceață, care nu s-a insinuat totuși dincolo de amenințări, împreună cu micile denivelări de pe traseu, au făcut sarcina mai dificilă decât este oricum. Pista de pe ghețarul Rettenbach este considerată (alături de cea din Aspen) cea mai dificilă din circuitul feminin de uriaș. Abruptul lung, cu o înclinație medie mai mare decât a oricărei alte pârtii, și altitudinea foarte mare, storc concurentele de resurse. Să ne imaginăm acum ce înseamnă să mai punem pe taler și încorderea inerentă ce apare la schiatul “în orb”.

Nici măcar cele mai experimentate fete nu s-au simțit bine pe traseu. Fede Brignone a scuturat dezamăgită capul după ce a terminat manșa cu care a inaugurat sezon. A fost convinsă că nu va rămâne în frunte. Dar virajele precise – schiate ce-i drept mai departe de porți, așa cum îi e stilul – și trecerea perfectă spre pasajul plat foarte lung de la final au ajutat-o să fixeze cel mai bun timp al manșei.

Doar Viki Rebensburg a arătat la fel de suverană. Virajele directe (tot stilul), pe care reușește să le țină sub control fără frâne inutile într-un fel miraculos, au menținut-o pe primul loc până la ultimul intermediar. N-a greșit vizibil la intrarea în plat, dar acolo nu e o chestiune de erori. Trecerea din abrupt în plat trebuie făcută iscusit, cu luare de avânt și conservarea vitezei ridicate pentru ultimele porți, iar asta nu-i reușește campioanei disciplinei de fiecare dată. Aici a pierdut azi primul loc.

Tessa a atacat, a mers cu avânt, a creat viteză, dar a suferit un pic la sincronizarea cu porțile, și a încheiat virajele cu apăsări puternice pentru a nu coborî linia spre următoarele fanioane. Sutime cu sutime, întârzierea s-a adunat în dreptul ei.

Mika nu a fost în apele ei, și nu știm de ce, că n-a venit la interviuri. A nesigură, nu a dat drumul schiurilor și a insistat să pună schiurile pieziș sub porțile de pe abrupt. Nu trebuie să caute zecimile pierdute mai departe de aceste probleme.

Ragnhild Mowinckel (locul 5, +0’’90) a făcut prea multe greșeli pentru a mai intra în calculele unui podium, iar Stephanie Brunner (6; +0’’94) este de data aceasta foarte, foarte mulțumită de clasare. N-a ratat nici o cursă deci din exterior nu s-a văzut, dar cea mai bună slalomistă de uriaș a austriecilor a avut ligamentele încrucișate rupte și s-a reapuct de schi doar de o lună.

Clasamentul complet se găsește la articolul anterior.

Publicitate