Tessa Worley: prima franțuzoaică învingătoare în Sölden

La întrebarea Fede sau Viki răspunsul a fost astăzi Tessa. Schioara franceză (2’00’’51) a reușit o manșă secundă perfectă cu care și-a depășit adversarele directe cu avantaje de la trei sferturi de secundă în sus. Federica Brignone (+0’’35) nu a mai cedat nici o altă poziție, iar Mikaela Shiffrin (+0’’94) a făcut niște ajustări ce au ajutat-o să urce pe podium, dar numai pentru că Viktoria Rebensburg (+0’’99) a riscat prea mult și a făcut o boacănă mare.

Foto: Reuters

Dacă ați mai urmărit curse de început de sezon pe ghețarul Rettenbach, poate vă mai amintiți că atunci când e soare, manșa secundă începe cu pista scăldată în soare, și pe măsură ce acesta alunecă după piscuri, o umbră întunecată se întinde peste ea, crescând masiv dificultatea încercării pentru schioarele din elită. Să nu credeți că dacă azi a fost înnorat și a nins s-a petrecut altceva. S-a întunericit atât de adânc, încât nu cred că ar fi gândit cineva rău despre fete dacă și-ar fi montat o lămpiță pe cască.

Nu a fost beznă de la bun început. Iar unele dintre fetele care au prins manșa a doua mai la limită și-au zis că asta e șansa lor și au schiat de parcă le-ar fi depins viața de rezultatul cursei. Nici una nu s-a avântat totuși ca norvegiencele, care spre deosebire de Mika Shiffrin în prima manșă au știut să scoată tot din avantajul traseului marcat de propriul antrenor. Iar dintre norvegience, nici una nu a zburat mai ales în pasajul plat de la final precum Thea Louise Stjernesund (locul 9, în urcare de pe 24; +3’’04 la total, al doilea timp la +0’’30 de Tessa în manșa a doua!!).

Nimeni nu știe exact ce schimbări s-au petrecut în echipa Norvegiei cam cu 10 ani în urmă, dar urmările sunt uimitoare. Schiul alpin a trecut din mâinile austriecilor în cele ale concurenților nordici. Și dacă până acum acest lucru a fost foarte vizibil la băieți, de acum va deveni tot mai clar și la fete în probele tehnice. Cele 3 nume relativ noi care i s-au alăturat astăzi lui Ragnhild Mowinckel (locul 5; +1’’93), și anume Kristin Lysdahl (7; +2’’47), Kristine Gjels Haugen (10; +3’’11; da, e sora lui Kristian Leif, nu e doar coincidență de nume) și Thea  au dominat Cupa Europei în ultimii doi ani.

Întrebați despre secretul succesului echipei astă iarnă la Jocurile Olimpice, schiorii norvegieni au insistat că este vorba doar despre egalitarismul ce domnește în echipă și focusul asupra vieții împreună – cina cu echipa, la care pot participa și familiile, este regulă în echipa Norvegiei.

Dincolo de aceste norvegience uimitoare, nu le mai avem decât pe fetele care au dominat slalomul uriaș și sezonul trecut.

Spuneam despre cum s-a tot lăsat întunericul. Iar pista a devenit tot mai dificilă, căci cât ar fi ele de delicate, și cât ar fi pârtia de beton, când schioarele profesioniste apasă pe canturi în viraje, schiul mușcă zdravăn din gheață. Așa că după primele 10 concurente ale manșei, s-a trecut la proba de rodeo. Scuturate enorm, fetele au luptat mai mult ca să rămână pe traseu sau în picioare decât pentru a accelera și a scoate un timp bun. Ragnhild Mowinckel și Stephanie Brunner (locul 5, la egalitate) n-au fost o excepție.

Apoi a pornit Mika Shiffrin în cursă și impresia a fost că cineva a tras înainte de covor și a îndreptat toate cutele. Brusc s-a intrat în zona în care schiatul a redevenit din nou lin și elegant. Într-atât de mare e diferența între cele mai bune 4 și restul lumii. Când schiază ele, nu mai trebuie să se vadă cum e suprafața. Automatismele sunt atât de puternice, încât instinctul preia controlul într-o armonie perfectă cu terenul, iar crisparea nu mai are loc de desfășurare.

Mika a corectat multe din hibele primei manșe, dar nu a fost clar mai bună decât celelalte trei nici de data aceasta, iar pentru glob e nevoie de mai mult de atât. Obiectivul declarat pentru acest sezon este 3 globuri, plus 3 medalii mondiale. Totuși ce ne-a spus la final de cursă lasă și loc pentru mai bine. “Când ai prima cursă nu știi cât de mult trebuie să forțezi pentru a-ți depăși oponentele. De aceea după prima manșă am schiat mai angajat.” Aparent americanca nu pornește niciodată cu gândul să meargă la maxim, ci alege varianta siguranței. La uriaș în acest sezon va trebui însă să schimbe strategia, căci are cel puțin 3 adversare excelente.
Tessa Worley a depășit-o net și cu o ușurință demnă de respect. Poziționată cu centrul de greutate foarte jos – lucru pe care l-am observat și celelalte două franțuzoaice astăzi, și care s-ar putea să fie urmarea preluării echipei de către un nou antrenor după ce Romain Velez a ales să stea aproape de Veronika Zuzulova și fiul lor Jul – Tessa a închis din nou unghiurile aproape la 0 de grade de s-au întrebat și orfii cum de se mai ridică și nu se întinde în zăpadă.
Viktoria Rebensburg a arătat în prima parte a abruptului aceeași lejeritate flegmatică ce o caraterizează. Dar ziceam după prima manșă că în abordarea drept la vale pare miraculos că poate direcționa schiurile atât de precis. Acum am putut vedea cât de mică e de fapt marja de eroare. De o singură dezechilibrare a fost nevoie pentru ca să nu mai apuce să le îndrepte la timp. O frântură de gând în care schiurile și-au continuat zglobii asaltul spre vale a fost destul pentru a se trezi aproape sub ultima trasă ce a mai trecut pe deasupra următoarei porți. Zecimile pierdute, au costat-o azi podiumul. Dar merge bine și va fi o pretendentă la victorie și în acest sezon.
Federica Brignone a mers ca în prima manșă. Întins, luând curbele ocolit, dar fără să mai trebuiască să frâneze la schimbarea de direcție. Din nou, n-a fost deloc rău. Atâta doar că “deloc rău” n-a ajuns astăzi pentru victorie.
La final, Tessa a venit mai exuberantă ca niciodată la interviuri. L-a întrerupt pe reporter când acesta a început să-i spună că e prima franțuzoaică învingătoare pe ghețar. “Știu, știu, mi-a zis prezentatorul aseară la ceremonia tragerii la sorți a numerelor de start că încă n-a câștigat nimeni din Franța. Și i-am promis că atunci voi deveni eu prima.” Apoi la festivitatea de premiere, a zâmbit amuzată de focul cu care au cântat fanii ei Marseieza.
Așa cum spusese la interviu, s-a bucurat din plin de prima victorie a sezonului, fără gânduri la ce își dorește să urmeze. De mâine e timp și pentru asta.