Stefan Luitz își dorește astăzi… prima victorie de Cupă Mondială

Un pont anonim a fost de ajuns pentru a declanșa investigația FIS. Schiorii germani au primit în Beaver Creek înainte de manșe sticluțe de oxigen. Pentru inspirație. Inspirație la propriu, în plămâni. Problema cu Beaver Creek e că e sus de tot. Cu startul destul de mult peste 3000 de metri, inclusiv la cursa de uriaș, la o altitudine marcată prin oxigenul limitat disponibil în aer, cursele americane storc schiorii de puteri suplimentar din această pricină. Nu știu cât timp țin efectele unei astfel de inhhalări, nu există suficiente dovezi că ar ajuta atât de mult, dar e totuși posibil ca nemții, în frunte cu Stefan Luitz, să fi primit cu adevărat o importantă “gură de oxigen”.

Oxigenul a fost scos de anul acesta de pe lista Agenției Mondiale Anti-Doping. Dar a rămas pe lista FIS. Stefan a declarat că n-a știut că nu-i voie. Antrenorul șef al nemților nu a putut pretinde o necunoaștere la fel de extinsă a regulamentului. A spus doar că n-a știut că FIS nu s-a aliniat la cele mai noi modificări ale AMAA. În realitate, federațiile au dreptul să păstreze pe lista lor de substanțe interzise și altele decât cele declarate ofensive de către AMAA. În momentul de față FIS analizează și este posibil să îi ia lui Stefan Luitz victoria de săptămâna trecută. S-a menționat inclusiv suspendarea lui pentru întregul sezon, dar personal nu cred că se va merge atât de departe.

Conștient că este posibil să fie pedepsit, Stefan a anunțat că în acest caz, intenționează să își asigure prima lui victorie încă de astăzi (11:00, 14:00). Nu este exclus să reușească. În Val d’Isere a scos capul în lume cu primul lui podium. Dar Val d’Isere a fost întotdeauna de bun augur și pentru Alexis Pinturault (campionul curent al uriașului). Iar în urmă cu 9 ani, un anume Marcel Hirscher obținea pe aceeași pârtie prima victorie de Cupă Mondială. Nici pe Henrik Kristoffersen nu avem voie să-l scoatem dintre favoriți.

La slalom (mâine, la 10:30 și 13:30), aștept răspunsul lui Michael Matt, dar mai ales pe cel al lui Manuel Feller. Acesta din urmă nu a arătat încă ce poate. Dacă ei și alții ca ei (oare cine?) nu reușesc nici de această dată ceva remarcabil, vom revedea palpitantul duel clasic Hirschoffersen.

Fetele, spre deosebire de săptămâna viitoare, au unde să schieze azi și mâine. În St. Moritz se va desfășura astăzi un super-G (12:15), iar mâine un slalom paralel (11:30 calificările într-o manșă normală, 14:30 duelurile paralele).

Săptămâna viitoare ar fi trebuit să fie etapele din Val d’Isere, dar pe muntele pe care se țin cursele feminine, nu este destulă zăpada pentru niște etape de viteză. Val Gardena s-a declarat dispusă să le preia, dar e ocupată de băieți. Așadar fetele vor schia mai târziu, și anume în 18-19 decembrie (marți și miercuri).

Întorcându-ne în prezent, astăzi suntem ocupați cu ținutul pumnilor pentru Ania Caill. Schioara noastră a trecut la Corona Brașov astă vară, deci spre deosebire de sezoanele precedente, acum are susținerea clubului. Dar federația încă se codește să finanțeze schiorii alpini, așadar Ania tot nu are un antrenor dedicat ei și interesat ca ea să obțină rezultate foarte bune. Singura speranță pentru revenirea acolo unde a arătat o dată în Lake Louise că ar putea fi, sunt sponsorii. Aviz amatorilor! Asta nu înseamnă că azi nu va da tot ce poate. Și chiar dacă rezultatul nu va fi foarte sus, experiența unei curse puternice îi va folosi la următoarele concursuri. Hop, hop, hop, Ania!

Publicitate