A reînvățat să schieze!

După ce ieri Marcel Hirscher (56’’52) a rupt o imposibil de lungă serie de podiumuri consecutive la uriaș, nereușind să găsească doza potrivită de agresivitate a sa și a schiurilor, astăzi în slalomul din Saalbach dominatorul schiului alpin masculin a revenit în frunte.

Foto: GEPA

“Am reînvățat să schiez”, a spus el, deși reporterul îl întrebase doar de schiuri. Ar fi putut schia și mai bine chiar, căci la început nu a riscat. “Ziua de ieri a fost o decepție și chiar și după atât de mulți ani devii nesigur. Încerci a doua zi să dezvolți din nou senzațiile bune și am avut noroc că am reușit și am putut să schiez apoi la limită. De multe ori este neclar de ce cu două zile înainte a funcționat perfect, apoi două zile mai târziu deloc. Nu sunt robot și clar că la fel ca la oricine altcineva a apărut nesiguranța.”

Tema zilei a fost la fel ca ieri, starea pistei: din ce în ce mai degradată. Pe un traseu mult mai scurt decât ieri, întârzierile au fost și mai mari, ultimul calificat depășind 5 secunde. De fiecare dată când există o chestiune arzătoare, și vă dați seama ce tare i-a ars pe austrieci eșecul de ieri, orfii fac un reportaj amplu. Așa am putut vedea în cel mai mic detaliu care e problema cu zăpada. Există un strat beton, construit probabil încă de când organizatorii au aflat că au primit reluarea uriașului din Sölden. Pentru cursă pista a fost reinjectată atât marți seara, cât și ieri. De aceea primii schiori au fost mulțumiți de suprafață. Dar injectarea e punctuală, nu continuă. Și are efect complet numai când e foarte frig. În Saalbach e doar atât cât să nu plouă dacă se precipită norii. Când mai multe persoane trec prin același loc apăsând schiurile, zonele dintre punctele injectate se scurmă, rezultânt o suprafață cu riluri. De acolo trepidațiile masive și derapajele sacadate pe care le-am văzut ieri.

Cum azi noapte a mai și nins un pic, situația nu s-a îmbunătățit. Ba mai mult, schiorii au găsit la recunoaștere pietre pe linia ideală. De aceea nu e Clement Noel în lupta pentru podium, deși a schiat din nou excelent. Dar poate e, iar eu încă nu văd.

Primele locuri au fost acaparate așadar de cei din grupul de elită. Michael Matt (+0’’52) și Felix Neureuther (locul 4; +0’’78) ne-au demonstrat cum căzătura înainte de concurs face bine la clasament. Amândoi au căzut destul de rău la antrenamente. Austriacul s-a accidentat ușor la spate, iar Felix a suferit o comoție cerebrală micuță pe care a ținut-o secretă cu anunțul lui din Alta Badia, cum că mai bine se antrenează decât să concureze. Dar la nici unul nu s-a văzut astăzi vreo urmă de durere sau amețeală. Să nu uităm că pentru Felix aceasta a fost prima manșă de slalom de după victoria de acum un an din Levi! Iar Michael s-a gândit să admire peisajul un pic, culcat pe o rână. Și tot e pe 2!

Henrik Kristoffersen (3; +0’’59) și-a amintit că trebuie să și atace abia pe final și va încerca în manșa a doua să fie “cu adevărat agresiv”. Dacă vă întrebați de ce am subliniat în așa hal „adevăratul”, e pentru că așa l-a zis Henrik. În germană: “wwwwirklich”. Apăsat tare. Să vedem.

Ramon Zenhäusern (5’; +0’’83) a mers stabil, dar atât. Iar Andre Myhrer (6; +0’’94) a ieșit în evidență doar în pasajul cu greșeala lui Michael Matt. Restul a fost curat, dar anost. Daniel Yule (+1’’26) a închis plutonul schiorilor din elită după o manșă bâlbâită. L-o fi emoționat rolul de primadonă oferit de numărul 1 la start. A rămas pe locul 7 mult timp, căci la fel ca ieri, pista s-a tot stricat și a fost imposibil să se mai obțină timpi buni.
Dar a venit Clement Noel (7; +0’’98) și oh ce mi-a plăcut. V-ar fi plăcut și vouă dacă l-ați fi văzut. A trecut peste toate hachițele pârtiei, nu chiar ca și cum n-ar fi fost, dar aproape. Unde lumea dinainte a dat în gropi, el a fost doar scuturat. Mi-a părut tare rău că încă nu are un număr de start corespunzător valorii. Azi a schiat cu 17-ele pe maieu. Dar fiecare rezultat bun îl va urca mai sus și nu mai are mult până să prindă grupa a doua.
Startul manșei secunde s-a amânat cu un sfert de oră. Noul start va fi la 14:15.
Publicitate