O capcană, o cursă extrem de strânsa și revirimentul Annei

Cam acesta ar fi rezumatul primei manșe a uriașului feminin din Semmering, condus de Mikaela Shiffrin (1’02’’32). “Mulțumită, Mika?” N-a zis nu, dar ce a declarat trădează nemulțumirea. “Din nou am pus prea mult accent pe siguranță și n-am atacat, iar întârzierile adversarelor sunt foarte, foarte mici. Pentru spectatori este foarte bine, pentru mine mai puțin.”

Foto: GEPA

Are dreptate. Americanca n-a greșit. Spre deosebire de Stephanie Brunner (+0’’02), care a riscat permanent abătându-se când și când de la linia ideală și Ragnhild Mowinckel (+0’’03), care a deschis cursa cu o boacănă, arătându-ne tuturor capcana.

Câțiva metri de teren plat în mijlocul pantei abrupte au creat un val peste care fetele prea avântate (așa ca Ragnhild) au fost aruncate.

S-au încercat zeci de variante de trecere a pasajului, însă doar Anna Veith (locul 5; +0’’12) a reușit trecerea lui pe o linie directă și apropiată de porți. Austriaca a insistat în toată perioada de după accidentare să revină în disciplina ei de suflet, chiar dacă pentru genunchi este o corvoadă. Și la locul primelor ei succese, Anna a reușit în sfârșit să renunțe la frâna mentală care a împiedicat-o până acum să schieze la fel de bine ca la super-G.

Pentru restul fetelor, capcana a fost pasajul decisib. Mika și Petra Vlhova (4; +0’’06) au schiat tactic și au pierdut timp din cauza reducerii vitezei. Viktoria Rebensburg (10; +0’’64) ar fi condus dacă o mică denivelare în plat n-ar fi dezechilibrat-o dinainte de val, săritura aruncând-o nu numai pe o linie foarte joasă ci mult în dreapta, în direcția opusă următoarei porți. Aș putea continua povestind ce a făcut fiecare fată acolo, dar ideea e deja clară: multe variante, una singură, a Annei, cu succes.

Cum în Semmering este destul de cald, toată lumea s-a temut de deteriorarea pistei. Dar deși pe ici pe colo a apărut câte o groapă (una chiar în platul dinainte valul pricinos), pârtia a rezistat foarte bine. Nu numai că s-au calificat fete cu numere foarte mari de start (inclusiv numărul 64, vitezista franțuzoaică Romane Miradoli), dar primele 14 schioare se găsesc într-un interval de sub o secundă!

Ne așteaptă așadar o manșă decisivă foarte palpitantă. Pentru victorie mai concureaza cu șanse palpabile și Federica Brignone (6; +0’’18), iar pentru podium lista este atât de lungă încât nu are sens să o pun aici.

Publicitate