Revelionul la schiori

Când apare Bormio în calendar știm: vine Revelionul. De fapt pentru viteziști Bormio este Revelionul. Pe una dintre cele mai dificile piste din circuit, Stelvio pe numele ei, care anul acesta este chiar patinoar lucitor, băieții se întâlnesc atunci când gazdele nu preferă să aibă turiști în stațiune în locul lor, el puțin pentru o coborâre. Anul acesta avem și coborâre (azi la 12:30) și super-G (mâine la 12:45).

La fete nu e Bormio. Lienz și Semmering sunt stațiunile ce ne dau de știre că se schimbă anul. Lienz când se termină ani impari, Semmering când vor începe ani impari. Vă las pe voi să calculați cine vine la rând azi și mâine. Ca de obicei slalomul uriaș e prioritar (azi de la 11:30, respectiv 14:30). Slalomul îl urmează la aceleași ore.

În vreme ce specialiștii și specialistele de viteză vor putea petrece liniștiți noaptea de Anul Nou în mijlocul celor dragi, tehnicienii vor sărbători printre norvegieni sau pe drumul spre aceștia. În prima zi a lui 2019 au programat un slalom paralel în Oslo (17:30).

Cum lumea a stat mai mult acasă în perioada de Crăciun nu s-au întâmplat prea multe. La antrenamentele pentru coborârea de azi am făcut cunoștință cu viitorul schiului austriac. Daniel Hemetsberger și-a anunțat talentul cu surle și trâmbițe, terminând primul antrenament pe 2 și al doilea pe 3. Nici americanii nu s-au lăsat mult mai prejos, Cochran Ryan-Siegle a ajuns și el la un nivel suficient pentru a putea ataca podiumurile la antrenament. Un loc 3 și un 4 stau mărturie. Primul antrenament a fost câștigat de Christof Innerhofer (dar cu două porți sărite), al doilea de Vincent Kriechmair urmat de Aleksander Aamodt Kilde.

Genunchilor lui Aksel nu i-a plăcut gheața din primul antrenament (la mulți ani, Aksel) și a sărit peste al doilea, dar va schia azi. Poate vă întrebați și ce se întâmplă cu Peter Fill. El nu e pe lista de start. Italianul de două ori câștigător al globului disciplinei regină s-a accidentat în vară. Nu ceva foarte grav, o mică ruptură musculară, ce l-a împiedicat totuși să facă întregul program de antrenamente. De aceea nu a început sezonul bine. Apoi a căzut rău pe spinare în Beaver Creek. Nu s-a refăcut la timp pentru antrenamentele de coborâre din Val Gardena, a schiat doar super-G-ul și avea cursele din Bormio în program. Dar a ieșit la antrenament după Crăciun și a căzut din nou. Tot pe spate. A încercat primul antrenament pe Stelvio, durerile s-au acutizat, așa că în loc de curse acum face vizite la medici.

Ramon Zenhäusern este al treilea schior de elită care s-a operat în acest sezon la degetul mare după Felix și Aksel. Elvețianul s-a accidentat în 16 decembrie la un antrenament. Avem acum și explicția pentru prestația sub nivelul lui din Saalbach și mai ales Madonna.

Rămânem la elvețieni. Starea lui Marc Gisin se îmbunătățește treptat. A ieșit de o săptămână din secția de terapie intensivă, și tot de o săptămână familia stă în permanență cu el. De aceea lipsește Michelle Gisin de la curse. Toți speră să-l ajute să-și revină mai repede după comoția cerebrală puternică. Coastele și vertebrele fracturate, conform medicilor, nu reprezintă o problemă.

Cu acestea scrise, vă doresc zile frumoase de schi, zăpadă bună și vizionare plăcută!