Business as usual (scuzați engleza)

Când Mikaela Shiffrin se supără pe ea însăși, adversarele nu mai au șanse. După ce ieri a pierdut nu numai posibila victorie, ci și locul de pe podium la uriașul din Semmering, astăzi americanca (49’’64) a ridicat la slalom ștacheta mult peste adversare. Și dacă Petra Vlhova (+0’’48) și Frida Hansdotter (+0’’53), au menținut întârzierea la un nivel rezonabil, restul plutonului nu s-a putut apropia la mai puțin de o secundă de dominatoarea schiului feminin.

Foto: Marco Tacca / AP

Drumul care a blocat ieri curse foarte bune ale fetelor din elită nu a plecat în altă pădure. Dar marcajul traseului de către elvețian a folosit terenul pentru a face trecerea mai ușoară. Mult mai ușoară chiar, sau așa a părut după ce au schiat primele fete, care au trecut lin peste schimbările de pante. Când au apărut însă pe traseu fetele de la mijlocul plutonului, impresia s-a mutat la polul opus: doar un pic foarte mic mai ușoară.

Ce a ajutat-o pe Mika a fost în principal răcirea pistei peste noapte. Tehnicianul ei a reușit să găsească setări mai potrivite cu stilul americancei, care din nou, fără să forțeze, a schiat fără greșeală. Intensitatea agresivă a Petrei și agilitatea Fridei au creat o senzație mai clară de viteză, dar cronometrul a infirmat categoric aceasta. Mika e iute fără să ne lase să vedem de ce sau cum.

Wendy Holdener (locul 4; +0’’96) și Anna Swenn Larsson (5; 1’’04) și-au făcut treaba gospodărește. Dacă de la suedeză nu ne așteptăm (încă) la mai mult, Wendy ar fi trebuit să lupte pentru medalii. Dar anul acesta elvețianca este cu câteva viteze mai jos decât în ultimele ierni. Thomas Sykora, expertul orf pune aceasta pe seama extinderii expertizei ei spre probele de viteză, care taie sprinteneala.

Cursa Bernadettei Schild și cea a Ninei Haver-Løseth s-au terminat în lacrimi. Însă în vreme ce Berni are doar inima frântă după ce din prea mult angajament a călcat prima poartă, Nina pare să se fi accidentat, și deși nu avem nici un diagnostic oficial, antrenorul ei a declarat că situația nu arată bine pentru ea. Norvegianca a schiat cu aplomb și a luptat până aproape de linia de sosire. Intrată în criză de spațiu după ce a pierdut ritmul, a călcat o poartă cu stângul. Rotația a trimis-o în derapaj pe schiul drept, cu care a încercat să frâneze. N-a reușit complet și a trecut și el peste o poartă, care a smucit puternic piciorul.

Nivelul celorlalte fete a fost vizibil sub al elitei, cu o luminoasă excepție. Katharina Liensberger (6; 1’’17) este un nume care se va regăsi în multe din cronicile viitorului. Campioana mondială de junioare la uriaș (la slalom a condus detașat la pauză, dar a ieșit de pe traseu în manșa a doua) are nu numai un talent deosebit, o tehnică splendidă, ci și o capacitate de a arunca la gunoi fără ezitare orice greșeală. După ce a impresionat cu un mijloc la fel de rapid că al Mikăi, austriecei i s-a agățat brutal un schi în zăpadă. Când unul merge și celălalt stă pe loc, rezultatul este o rotire neplanificată, cu pierdere masivă de viteză. Fete mai experimentate se aruncă după o astfel de gafă într-un atac nesăbuit. Nu și Katharina. A reluat schiatul în același ritm superb, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat și a fost răsplătită cu un timp incredibil de bun. Spre comparație, fetele pe care le găsim imediat după ea în clasament au mers curat.

Clasamentul primei manșe

Publicitate