Henrik vitezistul

O primă manșă tare grea la uriașul masculin din Adelboden i-a dat ocazia lui Henrik Kristoffersen să-și ia revanșa față de anul trecut. Atunci norvegianul a reușit o manșă secundă superbă. Marcel conducea, dar în cea de-a doua manșă a greșit grav iar și iar. Și totuși la final cronometrul a decis în favoarea austriacului. Acum e rândul lui Henrik (1’12’’39) să se afle în frunte după ce la final a făcut două ocoluri, primul la intrarea în vulcanul stadionului și al doilea chiar la final.

Jean-Christophe Bott / Keystone

Surpriza cea mai mare este însă faptul că a fost într-atât de iute deși traseul marcat de propriul antrenor a fost unul extrem de rapid, pe o pistă cu gheață pură pe alocuri. De fapt traseul a luat-o într-atât de direct la vale de la start încât un grup de antrenori al altor națiuni au făcut front comun și i-au cerut lui Markus Waldner, directorul cursei, să marcheze unul nou. Italianul a refuzat cererea.

Și atunci o grămadă de schiori nu au reușit să-și ia inima în dinți ca să atace așa cum o făcuse Henrik de la prima poartă. Nici măcar Marcel Hirscher (+0’’12) nu a pornit cu același avânt. Apoi s-au strecurat și două erori, prima pe un dâmb care i-a aruncat și pe mulți alții, și care l-a obligat să boxeze porțile ca la slalomul paralel, ca să nu intre în ea. Spre final a recuperat câteva sutimi, dar și acolo s-ar fi putut ataca mai bine, așa cum ne-au arătat câțiva dintre schiorii de mai târziu.

Alexis Pinturault (+0’’18) și Stefan Luitz (+0’’22) pot pune și ei întârzierea de la final pe spinarea prudenței de la început. Tommy Ford (+0’’39) nu. Americanul a schiat superb și la început, dar mai ales la final, unde a tăiat 3 zecimi din întârzierea încasată după o greșeală ce aproape l-a oprit la mijloc. Fără ea, ar fi fost liderul surpriză al cursei.

Thomas Fanara (+0’’44), remarcabilul schior francez, care nu numai că este decanul de vârstă al concurenților de uriaș, dar în ultimele luni a fost ocupat și cu lansarea unei firme producătoare de echipament pentru schiorii profesioniști (apărătoare de spate, de picioare și altele asemenea, dezvoltate cu aportul lui personal pentru a se potrivi mai bine cu nevoile reale din concursuri), continuă un sezonul foarte bun, și este ultimul de pe lista candidaților cu șanse plauzibile la podium.

Cum printre ultimii schiori de pe lista de start au fost foarte multe ieșiri de pe traseu, iar apoi ceața a cuprins zona de la start, manșa decisivă a fost amânată cu 45 de minute.

Publicitate