Ultimul weekend înainte de Åre

A început de fapt ieri, cu uriașul feminin din Maribor, câștigat la egalitate de o Petra Vlhova foarte fericită și o Mikaela Shiffrin foarte supărată (a făcut cadou un avantaj de o jumătate de secundă). Astăzi fetele continuă tot în Slovenia cu un slalom (11:00 / 14:00).

Băieții le-au luat locul vitezistelor în Garmisch-Partenkirchen pentru un ultim weekend mixt, viteză (coborâre azi la 12:30) și cursă tehnică (slalom uriaș mâine la 11:30 / 14:30).

Toate cursele din acest weekend sunt esențiale pentru schiorii de la mijlocul plutonului, care luptă pentru nominalizarea în echipele trimise la Åre. Campionatele Mondiale încep luni deja, cu primul antrenament oficial al fetelor, urmat marți de super-G-ul lor, unde sperăm să îi ținem pumnii Aniei Caill.

Până atunci să vedem ce s-a mai întâmplat în lumea schiului. Știrea de primă pagină este că Lindsey și-a anunțat retragerea după Campionatele Mondiale. La fel ca Aksel Lund Svindal, care a anunțat agățarea schiurilor în cui simultan cu neparticiparea în Kitz acum o săptămână. Deși Lindsey are încă dureri la genunchiul accidentat în noiembrie și nu a putut schia la nivelul pe care și l-a dorit în cursele la care a luat startul după revenire, americanca va participa pentru ultima dată la curse la întrecerile din stațiunea suedeză. E ultima noastră șansă de a ne bucura de cei doi giganți care aproape au umbrit restul schiului alpin preț de un deceniu.

Aproape neobservată de nimeni, Estelle Alphand s-a suit pe schiuri imediat ce a scăpat de ghips. Dacă e realistă o nominalizare la competiția de “acasă” este greu de evaluat. Aș zice că mai degrabă nu, dar antrenorii au mai multă informație despre cum se simte. Reamintesc celor care au uitat: franțuzoaica suedeză (după mamă) și-a fracturat glezna la slalomul din Killington.

***

Coborârea din Garmisch este genul de pistă pe care ori o simți și câștigi repetat devenind specialist pe ea, ori nu-i găsești secretele în veci. Nu este de mirare așadar că Aleksander Aamodt-Kilde a fost cel mai rapid la primul antrenament. Vincent Kriechmayr a plusat locul 3 inițial câștigând al doilea antrenament. Și spre deosebire de alte dăți, toată lumea a fost nemaipomenit de încântată de starea pârtiei. Cei doi nu sunt singurii favoriți. Spre încântarea noastră concurența în disciplinele rapide este foarte mare anul acesta și nivelul foarte ridicat. Să ne bucurăm așadar, în pregătirea programului intensiv din următoarele două săptămâni, când voi avea din nou un pic mai mult timp pentru scris.

Publicitate