I-aș aplica și coborârii din prima manșă a combinatei de astăzi o diminutivare, dar habar n-am cum sună. Apreciez ajutorul mai bine cunoscătorilor. Coborârea ar merita pe deplin alintul, căci a fost mică, micuță. A pornit nu de la startul de rezervă, nu de la cel de SG, ci de la rezerva rezervei rezervei, adică startul de rezervă al super-uriașului. Motivele au fost două, ca de obicei legate de vreme: vântul și zăpada nouă.
Pe când se vorbea de scurtarea aceasta, nemulțumirea a început să-i râcâie pe coborâtori. Cu ce șanse mai rămân ei, cei care în general n-au prea multe oricum în competiția multilateralismului, dacă se ciuntește într-atât manșa lor? Și iote minune, cineva i-a auzit. Așa că Markus Waldner muncește acum la calculat procentual cu cât trebuie să scurteze slalomul pentru a muta startul mai jos. Fetele nu s-au revoltat vineri și așa au urcat două slalomiste pe cele mai înalte trepte ale podiumuli. Astăzi manșa secundă nu va începe doar mai jos, ci și mai târziu. Dar decizia de a amâna slalomul pentru 17:00 a fost luată mai devreme, după ce accidentarea lui Henrik van Appen a oprit prima manșă aproape jumătate de oră.
Chileanul a fost marele ghinionist, organizatorii norocoșii care nu au pe conștiință și alte suferințe. S-au uitat cei responsabili la traseul coborârii speciale, au analizat ce s-a întâmplat și au ajuns la concluzia că pentru o combinată, în care sunt la start și schiori mai puțin versați în alunecatul ca bolidul, sunt prea multe pasaje dificile. Hai să le mai îmblănzim au zis ei. Au făcut câteva viraje mai accesibile si au lucrat la buza săritorii dinaintea finișului. Acolo aproape bătuse Matthias Mayer recordul mondial la sărituri cu schiurile la unul din antrenamente.
Toate bune și-nțelepte. Atâta doar că pentru rotunjirea trambulinei s-a intrat cu mașini grele. Pe zăpadă neînghețată. Buza pantei a devenit mai puțin periculoasă, dar înaintea ei au apărut câteva gropi. Nu una. Un lanț! S-au dezechilibrat schiorii pe capete acolo. Marco Schwarz ne-a arătat o pizza. Alții au rămas într-un picior. Și toți cei care au dat în gropi s-au trezit în aer total nepregătiți. Din fericire n-a căzut nimeni.
Dar să ne întoarcem la combinata noastră, disciplină pe care FIS tot încearcă s-o omoare, dar care refuză să se lase ucisă. De obicei după prima manșă pot estima șansele concurenților la podium. Neștiind însă ce durată va avea slălomiorul nu mă aventurez la pronosticuri. Favoriții principali, slalomiștii Marco Schwarz (+1’’25), Victor Muffat-Jeandet (+1’’49) și Alexis Pinturault (+1’’52), toți s-au ținut bine de viteziști. Pintu ar fi putut cu siguranță merge mai bine, dar a ocolit exact acolo unde și-a ratat Hannes Reichelt sâmbătă șansa la medalie: un viraj care ar fi trebuit luat mai larg pentru a nu ajunge pe o trambulină ce i-a propulsat pe schiori pe o linie aproape sub următoarea poartă. Blacky și Victor au fost în schimb surprinși de hopurile dinaintea săriturii finale, deci nici ei n-au scăpat fără penalizare. Mai rapid decât ei a fost însă colegul Luca Aerni (+1’’23. Luca nu a avut rezultate remarcabile în ultima vreme, dar și la titlul mondial din St. Moritz s-a înfipt tot din senin. Trei zecimi îl separă de ultimul din acest grup, deci ne așteaptă un duel palpitant între tehnicieni.
Viteziștii ar fi trebuit să încerce să se distanțeze de cei patru. Dar numai Dominik Paris (1’07’’27) și surpriza Ryan Cochran-Siegle (+0’’03) au arătat chitiți pe medalii. Hai treacă de la mine, aș putea să-i includ aici și pe Aleksander Aamodt Kilde (+0’’38), Peter Fill (+0’’44) și Mattia Casse (0’’52), care însă au avut câte o greșeală costisitoare. Dar Vincent Kriechmayr și restul coborâtorilor s-au complăcut în schiatul estetic, dar ineficient.
Ce șanse au toți aceștia? Christof Innerhofer este mai sprinten de picior decât cei mai mulți dintre colegii de disciplină. Dar altfel doar Dome și Ryan au avantaje cu care să poată spera un strop la medalii. Acest Ryan nu mi-e necunoscut. L-am remarcat de multe ori în listele de start pe vremea când nu-i pasasem lui sporteo sarcina de a publica clasamentele. Și nu erau liste de start pentru coborâri sau super-G-uri, ci pentru slalom!
Ca să fie totul mai interesant, între coborâtorii de mai sus și slalomiști îi avem în clasament și pe medaliatul cu bronz de acum doi ani, Mauro Caviezel (+0’’63) și cucul din cuibul slalomului uriaș Riccardo Tonetti (+1’’02).
Cine se va bucura? Vom afla în cel mult o oră.