Viki, Petra și Ragnhild vor să-i strice planurile Mikăi

Ironic, pentru Mikaela Shiffrin s-ar putea ca medalia de aur de la SG să fie cea mai ușoară la aceste Campionate Mondiale. Ea le-ar vrea și pe cele de la uriaș și mai ales slalom special. Dar aici concurența e mai aprigă. La uriașul de azi nu mai puțin de trei fete au râs de cumințenia americancei și au zis: cel puțin așa trebuie să schiezi dacă vrei să câștigi.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

„Cel puțin” fiindcă riscurile și avântul au venit la pachet cu greșeli. Mai ales un viraj la intrarea pe zid a înghițit zecimi prețioase. Cu terenul aplecându-se brusc, fetele n-au mai găsit sprijinul dorit sub schiuri și au ajuns pe linii foarte joase pentru următoarele porți. Revenirea în ritm s-a putut face doar prin tăierea din viteză.

Ragnhild Mowinckel (+0’’37) a fost printre puținele care n-au avut această problemă. A deschis manșa și a prins tot mai mult avânt pe măsură ce s-a apropiat de sosire. Viktoria Rebensburg (1’00’’91) i-a arătat însă ce mult a lăsat pe traseu în porțiunile de sus. Avantajul a crescut odată cu gurile uimite, închise doar de suspinul de la greșeala de pe abruptul final. De la 72 de sutimi, avantajul s-a contractat la 37 și Viki mai are de muncit pentru o medalie.

Petra Vlhova (+0’’19) a făcut cam tot ce a făcut și Viki. Doar la scară mai mare. A schiat cu mai mult avânt și cursivitate în partea superioară, dar și boacăna a fost mai mare. Și așa a ajuns în spatele nemțoaicei.

Tessa Worley a plătit și ea vamă zidului final, după ce nici începutul nu îi reușise la fel de bine ca premiantelor provizorii. Cele cinci ar fi candidatele noastre la medalii. Dacă nu greșesc sau nu cad în contemplare pe traseu, atunci e greu de crezut că vreuna din italiencele Sofia Goggia, Federica Brignone, Marta Bassino, grupate toate imediat în urma fruntașelor ar putea să le mai prindă. Sofia, cea mai bună dintre italience are 9 zecimi întârziere.

Manșa a doua are și mai multă. Vremea continuă să-i chinuie pe organizatori. De la -21 de grade în urmă cu 10 zile, azi au fost 8 grade în Åre. Cu plus. Și a plouat. Dar cel mai strașnic inamic tot vântul a rămas. În prima manșă s-a schiat de la startul de rezervă. În fiecare zi orful de serviciu pe pistă a trecut prin același ritual. S-a prezentat la start la directorul de cursă cu microfonul, iar acesta i-a zis gata, ne mutăm mai jos. Acum e și mai rău. Vântul bate așa de tare că s-a oprit teleschiul. Deci manșa a doua va fi mutată la 19:00, ca să poată fi urcate fetele cu ratracurile la start.

Publicitate