Pintu favorit incontestabil, Blacky out deși a terminat cu bine super-uriașul

“Pot să vă felicit pentru câștigarea globului?”, a întrebat reportera orfă. Pintu a râs a stați să nu ne grăbim. Dar adevărul e că doar un mare ghinion la propria manșă de slalom îl mai poate împiedica pe Alexis Pinturault să câștige astăzi combinata din Bansko și globul disciplinei odată cu ea. Francezul este după super-G pe locul 3 cu o întârziere de doar 16 sutimi!

Pentru prima dată am avut în acest sezon un SG foarte tehnic. Și trebuie să spun că cele două direcții prin care schiul de azi s-a despărțit de cel de acum un deceniu au urmări drastice. Vorbesc în primul rând despre schimbarea razei schiurilor de uriaș de acum șase ani, care a avut ca urmare retragerea viteziștilor din disciplina de bază a schiului alpin. Iar în al doilea de venirea echipei Markus Waldner – Hannes Trinkl la conducerea curselor masculine, echipă ce și-a propus să facă etapele de viteză mai atractive. Asta însemnând în versiunea lor creșterea vitezei. În ultimii ani am avut parte așadar de viteză mare, tehnică ioc. Și nici nu ne-am dat seama de asta, până azi.

Un pic mai mult s-a învârtit azi traseul, și trebuie să spun că nu îmi amintesc să fi văzut vreodată viteziștii schiind atât de neîndemânatic. Majoritatea au schiat de parcă săriseră peste recunoaștere. Nici un viraj nu s-a potrivit, mâinile au stat cu precădere în lateral pentru a ajuta la echilibru, iar de atac în poziție ghemuită nici nu s-a pus problema.

Onoarea le-a fost salvată de Mauro Caviezel (1’09’’08) și Vincent Kriechmayr (+0’’06), singurii care n-au ajuns la strâmtoare azi. Cu atât mai impresionantă a fost manșa lui Pintu. A atacat, a lăsat schiurile, să fugă, a trasat curbele perfect. Ce mai, schior de super-G cu pedigree. Mare păcat că nu a reușit să găsească balanța între probele tehnice și cele de viteză. De câte ori a încercat să le trateze pe toate cu seriozitate, cele tehnice au suferit.

Spre finalul manșei Pintu a avut un sughiț. Săritoarea bulgară a tras palme multor schiori. Primii doi (Matthias Mayer fiind unul dintre ei) au sărit pur și simplu afară de pe traseu. Pe lângă faptul că a cerut ajustarea direcției înainte de salt a fost înaltă (3 metri a estimat Mottl) cu o aterizare seacă într-o zonă plată. Pintu, la fel ca Marco Schwarz ceva mai târziu, a rămas pe spate în aer și la aterizare a dat cu fundul de pistă. Amândoi s-au ridicat din elan și au terminat cursa. Dar Blacky, care a făcut și el un super-G foarte puternic, pierzând doar o secundă față de Mauro Caviezel, a forțat genunchiul în această aterizare nereușită și s-a accidentat. El era oponentul principal al lui Pintu în lupta pentru globul combinatei.

Marcel Hirscher (locul 20; +1’’83) a fost întrebat în Stockholm la ce probe va lua startul în acest weekend. “Toate trei! Henrik și Alexis, adversarii mei în lupta pentru globul mare, iau și ei startul la toate trei, deci nu-mi pot permite să lipsesc.” Dar de antrenat nu s-a antrenat pentru super-G decât o singură zi în ultimul an. Acum, înainte de Bansko. Nu e de mirare așadar că nu a găsit motivația pentru atac. Aflase și de accidentarea coechipierului său, și a preferat să nu riște ceva asemănător. Timpul pierdut e prea mare ca să-l mai poată ajunge pe Pintu. Dar șansele la podium sunt solide. În fața lui se află doar doi alți schiori pricepuți la slalom. Ricardo Tonetti (+0’’88), un pic outsider aș zice ținând cont că totuși disciplina lui de bază este uriașul, și vice-campionul combinatei, slovel Stefan Hadalin (+1’’00), slalomist sadea, cu patalama la mână.
Henrik Kristoffersen, neparticipând până acum la această disciplină, a avut numărul de start 32 și a rămas pe același loc și în clasament. Asta înseamnă că va avea numărul de start 32 și în manșa secundă, ceea ce face imposibilă ascensiunea spre podium.
Acum câteva săptămâni, Markus Waldner atrăgea atenția asupra înmulțirii accidentelor, spunând că în medie, Cupa Mondială pierde cam 2-3 schiori pe weekend. Azi se pare că a pierdut 2 într-o singură manșă. Hannes Reichelt a călcat o poartă cu viteză mare și impactul i-a smucit schiul din picior. La fel ca Marco Schwarz, a dus imediat mâna la genunchi și se va întoarce acasă pentru investigații.