Weekendul începe cu două anulări

Planul era așa. Coborârea pierdută în Garmisch-Partenkirchen este preluată vineri de Kvitfjell. Apoi se țin cursele programate inițial atât în stațiunea norvegiană, cât și în Rosa Khutor (încă numită impropriu de aproape toată lumea participantă Soci). Dar la norvegieni a bătut vântul și până ieri nu s-a putut ține nici un antrenament. Deci ieri, în loc de cursa recuperată, băieții au avut în sfârșit șansa primului antrenament, câștigat de Kjetil Jansrud. Vă reamintesc că în Kvitfjell Kjetil este la el acasă. Adică nu numai în Norvegia, ci chiar pe pista copilăriei sale.

Foto: GEPA

Cu un strop de noroc, la băieți nu vor mai apărea modificări în restul programului, ce arată așa: coborâre azi la 11:00, super-G mâine la 12:00.

Fetele au avut trei șanse de antrenament: miercuri, joi și vineri. Dar a nins și a tot nins pe noua pistă de viteză din stațiunea rusă și nu cred că rușii au voluntari cu entuziasmul celor din Alpi. Nu au reușit să curețe perfect pista nici în zilele în care la ora antrenamentului fulgii au plecat pe alte piscuri. Pista e nouă pentru fete, fiindcă cea olimpică a fost prinsă în avalanșe și nu are cum să fie eliberată până nu s-o topi zăpada.

Directorul de curse a reacționat prompt la anularea antrenamentelor și a înlocuit coborârea ce trebuia să se desfășoare azi cu un super-G ca înlocuitor al celui anulat în St. Anton. Dar ghiciți ce s-a întâmplat din nou în Rosa Khutor. Exact! A nins, deci nu se schiază nici azi. Păi n-a fost Mika isteață să nu se mai obosească cu un drum lung cât o zi de lucru pentru ceva ce oricum nu stă în picioare? Mâine ar mai fi un super-G în program, la 9:30. Dacă nu ninge. Să sperăm că prognoza meteo are dreptate. Zice că se înseninează.

Anularea înseamnă două lucruri: Mikaela Shiffrin nu mai poate fi ajunsă în clasamentul general, deci al treilea mare glob consecutiv își va găsi culcuș în vitrina cu trofee a americancei. În același timp, globul de cristal în proba de coborâre mai poate fi câștigat doar de două schioare, și ambele sunt austriece: Nicole Schmidhofer și Ramona Siebenhofer. Îmi place de Ramona, dar aș fi așa de mândră de cât de democratic poate fi schiul alpin dacă ar încununa-o drept campioană a probei regină pe cea mai scundă schioară din pluton! Apropo de înălțimi, prejudecăți și șansele la performanță, la fel de mult m-aș bucura și dacă ar Ramon Zenhäusern ar câștiga vreodată globul la slalom.

Închei cu o veste bună. Una dintre știrile care mi-au frânt inima astă toamnă a fost cea a pierderii sezonului de către Melanie Meillard. Elvețianca se accidentase la antrenamentele din Coreea de Sud cu câteva zile înainte de primul ei start la JO. În toamnă nu s-a reaccidentat, nu. Ci fiindcă doctorul care a operat-o nu a folosit un transplant de la ea din corp pentru a reconstrui ligamentul rupt, acesta a fost respins de organism, iar Melanie a trebuit să treacă printr-o nouă operație. Medicii care și-au dat cu părerea despre situație, au insistat că pentru o schioară de vârsta elvețiencei, care nu a avut nici o accidentare majoră, drumul normal ar fi fost reconstruirea cu propriul material. E pentru prima dată în mai bine de 10 ani când am citit că unui schior dintre sutele care s-au operat după ruptura unuia sau ambelor ligamente încrucișate nu i-a reușit operația și tocmai Mel, esteta pe schiuri, a fost ghinionista. Dar acum e bine. Și a primit de la medic unda verde pentru revenirea pe zăpadă peste o lună. La timp pentru testele de primăvară.

Publicitate