Primul slalom, primul nou record

Mikaela Shiffrin a fost cât pe ce să rateze victoria și în a doua cursă a sezonului, dar Petra Vlhova s-a îndurat de ea și s-a dat la o parte din calea americancei cu o tumbă spectaculoasă. Locul eliberat de pe podium a fost ocupat de Kathi Truppe, care tocmai ce își luase adio de la el după ce Wendy Holdener, cu o manșă secundă furibundă, își arătase clasa.

Die drei erstplatzierten Läuferinnen jubeln über ihre Erfolge  (imago / Martti Kainulainen)

Petra conducea după prima manșă. Și nu, n-au fost emoțiile de vină. Când e să aibă șanse, slovaca devine o bestie pe traseu. Mai degrabă privirea aruncată prea departe a oprit-o azi. A trecut de o poartă pe unul din dâmburile ce piperează lungul plat de la începutul traseului din Levi și își ațintise privirea pe următoarea când o neregularitate din zăpada de sub nas i-a dat un bobârnac schiului stâng, trimițând-o pe Petra mai întâi într-o piruetă și apoi de-a rostogolul.

Așa a ajuns Mika deținătoarea unui nou record și a unui nou ren, al cărui nume nu l-a dezvăluit încă. Recordul i l-a suflat unui domn foarte de treabă, care a tot fost amenințat în ultimii de pierderea întâietății în schi după o grămadă de criterii. Totuși celelalte recorduri stau încă în picioare și vor mai sta un pic, căci cei mai periculoși urmăritori tocmai s-au retras din activitate. Dar cele mai multe victorii (41) atât din slalomul feminin, cât și cel masculin nu mai sunt de acum ale lui Ingemar Stenmark, ci al amercancei. La interviu ne-a zis că deși în copilărie își propusese deja să devină cea mai bună schioară din lume, nu îndrăznise să viseze la atât de multe victorii la slalom.

Wendy a pus totul pe o carte în manșa secundă: a riscului. N-a ieșit perfect, dar a ieșit rapid. Până la cursa americancei, în dreptul lui Wendy a stat marcat cel mai bun timp al manșei. Dar când Mika a fost încă o dată mai rapidă, Wendy a aplaudat cu admirație noua performanță. Și a rămas la fel de bucuroasă de rezultat, deși și-a îmbunătățit încă o dată propriul și nedoritul record: cel al locurilor secunde.

Dacă ar fi fost să ne luăm după cum s-a terminat sezonul trecut, Katharina Liensberger ar fi trebuit să fie principala candidată austriacă la un podium. Cu atât mai mult cu cât Cătrina care s-a îmbronzat azi, scundă fiind, are din aceasta pricină un mare dezavantaj în Levi. Pe platuri merge cu sporul melcului, iar Levi are platuri interminabile. Pe abrupt însă, are motor turbo. În prima manșă a fost egala Petrei pe panta înclinată, în a doua a Mikăi. Păzea!

În mod normal, Liensi ar fi avut ac și de cojocul versiune updatată al colegei de echipă. Dar fata cea atât de blăndă la interviuri, s-a certat rău de tot cu a ei federație. Cât de mare a fost vina ei în această gâlceavă e greu de estimat. Căci nu vorbește și refuzul ei seamănă foarte bine cu unul forțat printr-o clauză semnată de nevoie.

Cum povestea este mai lungă, mă duc mai întâi la culcare și o termin mâine seară. Deocamdată vă spun noapte bună și vă invit să reveniți luni dimineața pentru a vă stinge curiozitatea.

Publicitate