Ordinea firească

Mă gândesc că putem conveni fără ciondăneală că acest clasament provizoriu, de la slalomul din Killington, reflectă cu foarte mare fidelitate ierarhia valorică din pădurea de bețe. Cu tot cu diferențele uriașe înregistrate în prima manșă. Mikaela Shiffrin e în vârf de Everest (51’’98), Petra Vlhova (+1’’13) cu tot cu sinusurile ei operate se află în tabăra 2, pe la 6400 de metri, Wendy Holdener în tabăra de bază (+1’’74), Katharina Liensberger (+2’’03) e pe Mont Blanc, iar restul fetelor se plimbă în Alpi atacând doar vârfurile mai micuțe.

Image result for mikaela shiffrin killington

Și dacă sunteți curioși de unde se află fetele noastre (care desigur nu sunt prezente în Killington), imaginați-vă că federația a închis Carpații și a lăsat doar munții Dobrogei deschiși pentru ascensiuni. Cam așa.

Revenind în State, ce diferență față de ieri, când toată lumea s-a bulucit spre primele locuri. Azi nu. De ce nu? Azi soarele a rămas ascuns după un strat subțire de nori și pista a rămas patinoar. Iar antrenorul suedez a plasat portile la distanțe atât de mici, încât după câte o greșeală fetele n-au mai avut șansa unei redresări adevărate. S-au chinuit tot restul cursei să treacă următoare poartă la timp și atât. Multe n-au reușit.

Dacă mă uit peste notițe, la majoritatea concurentelor pe care le vom revedea in manșa decisivă scrie, chin sau muncă. Diverse și spectaculoase au fost în principal cascadoriile cu care s-a încercat evitarea ieșirii pe traseu.

Și desigur, cursa Mikaelei Shiffrin. A început cu o usurința excepțională, dansând ușor acolo unde adversarele s-au încurcat în învârteli și doar rafalele ce au ridicat zăpada pe la mijloc i-au tăiat un pic avântul, recăpătat la final.

Petra Vlhova a arătat nesigură și poate fi suprinzător că totuși s-a impus în fața celorlalte slalomiste. Dar nu fiți aspri cu ea. V-am zis că s-a chinuit toată vara răceli și a scăpat de probleme doar după ce s-a operat, pierzând enorm de multe zile de antrenament.

Wendy Holdener a mers minunat la început, dar un dâmb rătăcit între porți i-a întrerupt curgerea armonioasă spre final, agâțându-i multe zecimi la întârziere.

Armonia i-a lipsit și Katharinei Liensberger, căci lipsa masivă de antrenamente se simte la schioara austriacă, Liensi schiind deocamdată doar din amintiri. Minunată a fost Katharina Gallhuber (+2’’39), revenită în Levi după o accidentare, care azi a lăsat temerile deoparte și a atacat fără răgaz de sus până jos. Lucru nereușit de Christina Ackermann (+2’’67) și Michelle Gisin (+2’’77) a căror scânteie agresivă s-a stins pe final.

Podimul e cam bătut în cuie și doar un abandon printre fruntașe l-ar putea deschide austriecelor. Dar poate în manșa a doua avem un traseu pe care să se descurce mai bine și fetele din spatele foartei exclusive elite.