Sâmbăta fără schi

N-a fost să fie. Două coborâri trebuia să vedem, dar niciunde nu s-a putut asigura o pârtie sănătoasă, pe care pericolul să nu pândească parșiv peste tot. În Val Gardena a bănuit Markus Waldner încă de vineri că va fi tare dificil. Dar era pregătit să lupte alături de voluntari pentru salvarea cursei. Fuseseră anunțați 20 de centimetri de zăpadă nouă în timpul nopții. Și au venit într-adevăr, și nici n-au fost mai mulți. Dar precipitațiile au continuat și dimineața. Iar dacă sus la startul de rezervă încă mai fulguia, de la Ciaslat in jos a plouat. Fără oprire.

Foto Le Dauhphine Libere / Thierry Guillot

Poate pentru un slalom s-ar fi putut presăra sare ca să întărească zăpada pe trasa ideală. Dar cu pista sărată deja în zilele precedente și după o vineri cu un super-G întins pe durata a peste patru ore din pricina ceții, directorul de curse a știut devreme că și dacă se oprește ploaia, ceața nu se va da dusă ușor. Iar pista scurmată de schiori n-ar mai fi bună după ore de așteptare. A adunat juriul la 9 și i-au trimis devreme pe schiori spre case sau Alta Badia.

Nici acolo nu va fi ușor, căci sunt doar 25 de km între ele. Rămași fără subiect pentru transimia lor, reporterii orfi au atacat temele ce preocupă schiorii zilele acestea. Dacă vă uitați de obicei și la interviurile de pe pârtie ale schiorilor, ați observat poate cum Henrik, Pintu, sau mai nou Marco Odermatt ridică doza de Red Bull și sorb din ea în vreme ce reporterul pune întrebarea. Fac exact ce au semnat că vor face și nu sunt singurii. Toți cei care au contracte cu companii de băuturi (nealcoolice :D) sunt obligați să le ia cu ei la interviuri și să ne facă poftă văzându-i cu cât nesaț sorb diversele elixiruri.

Toate bune până aici, numai că posturile germane de televiziune (ARD și ZDF) au banat băuturile la interviuri! Fritz Dopfer a scuturat amărât din cap de cum a auzit. Li se ia o sursă de venit, când și așa schiorilor le rămân sume ridicol de mici din premii dacă nu luptă pentru globuri. În Val Gardena au fost întrebați și alții ce zic de această interdicție. Dome Paris intenționează să o ignore. Pur și simplu. Austriecii vor încerca și ei, iar dacă chiar se insistă pentru respectarea noii reguli, vor boicota cele două televiziuni germane.

A doua chestiune îi calcă pe aproape toți pe bătături. Slalomul uriaș paralel de luni seară! Nu-i vorba că e paralel și se aud tot mai multe voci critice la adresa disciplinei, a modului de desfășurare sau a locurilor alese pentru desfășurare. 23 decembrie e pietricica din pantof! Programat în nocturnă, uriașul paralel nu le dă participanților multe șanse să petreacă Ajunul în familie și cu bradul împododobit.

Cei de la FIS au reacționat și ei. Secretara genarală Sarah Lewis a dat la o parte de pe birou toate plângerile dintr-o singură frază: ”programul din Alta Badia e bine cunoscut de câțiva ani deja“. Markus Waldner nu vede nici el nici o problemă, căci viteziștii oricum trebuie să rămână în Italia, primul antrenament de coborâre fiind programat deja în 26 decembrie în Bormio. Iar ceilalți ajung ”în cel mult două ore“ acasă. ”Și cei care locuiesc departe?“ Nimeni nu locuiește departe a fost mesajul transmis de directorul curselor masculine prin înșiruirea celor care se laudă dacă nu cu o casă, atunci măcar cu o tabără în Italia. Noroc bun așadar, Andre Myhrer!

Că tot am pomenit de Bormio, Stelvio va prelua coborârea anulată.

***

În Val d’Isere renunțarea la cursă s-a făcut cu mai mult travaliu, după două amânări. Mai întâi s-a împins startul cu jumătate de oră, la care s-a mai adăugat apoi încă una și jumătate. În tot timpul ăsta a nins. Cam așa:

Și s-a lucrat. Cu ratracuri, cu lopeți, dar și cu alunecători precum în poza de sus. Fetele au făcut și inspecția. Trebuie spus aici că austriecele sunt cele care în singurul antrenament, joi (cel de vineri s-a amânat din cauza vântului), au scris legea. Patru dintre ele au terminat între primele cinci. De ce este important? Pentru că după recunoașterea pârtiei și a traseului, taman austriecele au considerat că nu sunt motive pentru anulare. Francezii au lucrat excepțional și se poate schia au zis ele în cor. Dar celelalte coborâtoare de renume, Ilka, Sofia, au zis nu. Mult prea periculos. Că-s gropi.

La Ilka e clar că numeroasele accidentări cântăresc greu în estimările pe care le face. În ultimele sezoane Ilka a fost sănătoasă și întreagă doar la cursele terminate cu medalii. Înainte, între și după ele, slovena a tot fost accidentată.

Nu vom ști exact cum a fost pista și mă întreb dacă austriecele sunt competitive și nesăbuite, sau doar schiază mai bine decât restul lumii. Nu-mi săriți în cap înainte să aruncați o privire pe lista ultimelor coborâri. Din ultimele zece, șapte au fost câștigate de patru austriece: Nici Schmidhofer, Ramona Siebenhofer, Stephanie Venier și Miriam Puchner. Iar acum ciocănește nerăbdătoare la poarta performanței și Nina Ortlieb.

Dar ultimul cuvânt nu l-au avut austriecele, ci noul director de curse Peter Gerdol și juriul dirijat de el. Cel care l-a înlocuit astă vară pe Atle Skaardal e sloven (hm). ”La două azi noapte pârtia era curățată și gata de cursă, iar cerul senin“, a zis el. ”Pe la patru dimineața a reînceput să ningă, 15-20 de centrimetri noi, și ninsoarea asta nu s-a mai oprit, contrar celor prognozate. Din pricina temperaturilor ridicate avem trei locuri unde baza stratului de zăpadă e în mare suferință. Ar fi fost prea periculos să ținem o coborâre pe aceste secțiuni și de aceea am decis să anulăm cursa.“

O paranteză mică: după cum vedeți, atunci când vă zic că s-a lucrat zi și noapte nu e o figură de stil, ci adevărul cel mai adevărat și exact.

Ceva mai târziu, după câteva ore de discuții și încruntări de frunți, luminatul juriu a decis ca repetarea cursei să se facă azi, în locul combinatei. Cu startul la 11:00.

Cine a câștigat din toată această poveste cu cursa anulate? Păi cea care câștigă aproape tot timpul: Mikaela Shiffrin. Americanca a spus pas la Val d’Isere. Lumea bănuiește că s-a uitat la prognoză, a văzut că-s șanse mici să iasă ceva și s-a dus să se pregătească pentru Lienz. În acest caz cunoaște meteorologul perfect. Anul trecut, când toată lumea a zburat degeaba în Rusia, la Rosa Khutor, Mika tot așa, a sărit cursele. Lumea s-a întors obosită și a avut de a face cu o americancă foarte proaspătă la final de sezon. Uneori fetele obosesc chiar mai rău la curse din astea, unde trebuie să rămână ore în șir în priză pentru posibilul start în condiții de vreme rea. Iar trambalarea cu tot cu echipament prin Europa este și ea foarte epuizantă. Dar fetele mai primesc poate o șansă azi să profite de absența americancei.

Update: Fără să mai aștepte atâta, juriul a decis și azi anularea, căci a nins mai departe în Val d’Isere. Se zvonește că Zauchensee va prelua coborârea. Despre combinata anulată nu se aude deocamdată nici o șoaptă. Deci Mika a punctat pe toată linia.

Publicitate