Smulgerea din atmosfera de Crăciun

”Se petrece cel târziu la a doua poartă. Acolo știi deja: am ajuns în Bormio. Aici nu-i loc de Crăciun.“ Așa a povestit Hannes Reichelt după antrenamentul oficial de ieri. Azi e deja cursă, și anume cea tăiată sâmbăta trecută din program de vremea rea din Val Gardena. Și pentru că pe Stelvio schiorii își pierd puterile mai ceva ca în Wengen, deși nu trebuie să schieze două minute și jumătate – ultimul viraj a făcut destule victime printre cei cu mușchii aduși la epuizare – juriul a decis să scurteze coborârea de azi (12:30), urmând ca mâine s-o vedem întreagă (tot 12:30). Duminică se va desfășura tot aici o combinată, cu super-G-ul începând la 12:00 și slalomul la 15:00.

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Antrenamentul a fost câștigat de francezul Brice Roger, urmat îndeaproape de italienii Dominik Paris și Mattia Casse, dar putem presupune că mai toți greii disciplinei și-au cruțat puterile. Inclusiv Dome, deci îl punem primul pe lista favoriților. Aleks Kilde, Mothl Mayer, Beat Feuz o completează. Kjetil Jansrud și Thomas Dressen au mers mai ardelenește, iar Vince Kriechmayr a admis că a făcut tâmpenii și de-aia a pierdut două secunde și jumătate. Drept pedeapsă nu-i punem încă sus pe lista cu candidații la victorie. Poate după cursa de azi.

După cum vedeți n-am zis nimic de Marco Odermatt. Și din păcate nici nu-l găsiți pe lista de rezultate. Val Gardena și mai ales Alta Badia au făcut ravagii în echipa elvețiană. Mai întâi Beat a suferit o fractură la mână după boxarea unui fanion în super-G-ul de acum o săptămână. Poartă o șină acum și bățul îi va fi atașat cu bandă adezivă, căci nu-l poate ține în mână.

Pe Marco poate l-ați văzut când și-a rupt meniscul. În manșa a doua a uriașului din Alta Badia a salvat o dezechilibrare forțând genunchiul. A terminat cursa pe 5, dar a trebuit să cheme targa pentru a părăsi zona de sosire. Luni a fost operat și șansele să-l revedem strălucind în acest sezon sunt foarte mici. Meniscul este punctul lui vulnerabil, căci aceasta este a treia accidentare de acest fel pentru foarte talentatul tânăr elvețian.

Mauro Caviezel a căzut la uriașul paralel. N-a știut că s-a accidentat, a venit cu echipa în Bormio, dar când a încercat să schieze durerile la pulpă au devenit insuportabile. Accidentarea sa îl împiedică să schieze în acest weekend. Nu se știe cât va lipsi.

Tot victimă a uriașului paralel este și Alexis Pinturault. Francezul a suferit o accidentare la muschiul aductor lung. Nu știu dacă-i ruptură sau întindere, dar echipa lui încearcă să-l recupereze cât de cât pentru duminică, căci globul combinatei este unul dintre cele trei pe care le vizează în acest sezon.

După atâtea vești proaste, să revenim la lucrurile mai puțin vitale care scutură lumea schiului. Nu neimportante totuși. Acum o săptămână, amenințarea de boicot a ZDF-ului (care a interzis prezența sticlelor de apă sau suc la interviuri) a fost pusă în practică de Vince după ce a câștigat super-G-ul. Ca urmare, câțiva manageri elvețieni au protestat, căci, zic ei, sponsorul de pe cască plătește mai mult decât cel de pe sticlă și e pedepsit fără vină. Au și ei dreptate.

***

La fete a fost liniște în tot acest timp, deci ne îndreptăm atenția spre cursele weekend-ului cu inima ușoară. Lienz este aproape de la începuturi gazdă pentru cursele Cupei Mondiale și anul acesta celebrează jumătate de secol de prezență pe prima scenă a schiului alpin. La mulți ani! Președintele clubului organizator a fost și el prezent de la prima etapă. Pe vremea aceea era ”doar“ arbitru de poartă. Acum, la 70 de ani, a predat frâiele organizatorice strict în cele două zile unui urmaș mai tânăr, dar în restul anului, începând din primăvară până înainte de sosirea fetelor, tot el se ocupă ca totul să meargă ca pe roate. La mulți ani și lui!

Deși în ultimele zile a fost cald și a plouat, pista se află conform declarațiilor oficiale într-o stare excelentă, căci organizatorii au prins momentul potrivit pentru a asigura o bază groasă și foarte solidă de zăpadă înghețată, care acum le așteaptă pe fete pentru un slalom uriaș (mâine, la 11:15 / 14:30) și un slalom (duminică, la 11:00 / 14:00).

Dacă la slalom o discuție despre favorite nu e necesară, Mikaela Shiffrin a dominat strivitor în cursele de până acum și doar Petra Vlhova și Wendy Holdener s-au ridicat pe unele pasaje la nivelul ei, la slalom uriaș suntem în situația opusă: trei învingătoare diferite, șapte schioare pe podium, trei premiere (victorile lui Alice și Irene, respectiv podiumul Minei). Regula până acum a fost ”doar o fată de pe podiumul unei curse rămâne pe el la a doua, dar îl ratează la a treia“. Cum chiar zeci de schioare de elită încă nu avem la slalom uriaș, modelul va fi spart în curând, poate chiar în Lienz, dar asta nu înseamnă că putem prezice cine vor fi premiantele.

La încheiere un frivol anunț mondeno-feminist: La aniversarea a doi ani de când sunt împreună, Lindsey Vonn și-a cerut partenerul în căsătorie. Cu inel dăruit cu tot. Hocheistul canadian P.K. (care e ca J.R., toată lumea îl strigă așa și doar domnul Gugăl știe ce înseamnă) Subban a zis da. Casă de piatră!

Publicitate