Elvețienii la putere

Aceasta a fost știrea săptămânii după rezultatele din Madonna: Elveția a întrecut Austria în clasamentul pe națiuni. Păi da, cu cinci schiori făcând puncte, dintre care Daniel Yule a adunat maximul posibil, iar Tanguy Nef a adunat și el aproape mai mult decât cei doi austrieci pe care îi regăsim în clasament, nu e de mirare, mai ales că rezultatul nu este o excepție. Marcel Hirscher a mascat opt ani de zile o boală cronică de care roș-alb-roșii au tot suferit în disciplinele tehnice. Acum nu o mai poate ascunde nimic și e foarte posibil să-i vedem în continuare suferind. Adelboden a fost prolific pentru Marcel, dar nu și pentru colegii care ar trebui să ducă acum ștafeta mai departe. Ultima dată când Hirscher nu a urcat pe podium în stațiunea elvețiană a fost acum 10 ani! Învingătorul austriac de atunci se numea Benjamin Raich. După acea victorie a lui Benni, doar trei clasări pe podium străine au mai fost trecute în cont de austrieci. Iar viitorul arată acum pentru ei îngrozitor de sumbru.

Nici elvețienii n-au dus-o mai bine în anii de hirschohegemonie, dar cel puțin la slalom, ei au acum doi mari candidați la victorie. Ar fi avut unul și la uriaș de nu s-ar fi accidentat Marco Odermatt. Așadar azi (11:30 / 14:30) sunt șanse mici ca publicul să plece fericit acasă, dar mâine (aceleași ore) cazanul creat de stadion va exploda de bucurie.

***

Fetele schiază în Zauchensee în acest weekend și aici gazdele nu au probleme. Azi (12:45) o coborâre și mâine o combinată (10:15 / 12:45). La antrenamente au convins o parte din fetele pe care le-am văzut și până acum strălucind: austriecele – în principal Nicole Schmidhofer, Ramona Siebenhofer, Tamara Tippler, Ester Ledcka. Kira Weidle s-a impus în primul antrenament, deci n-ar fi exclus să revină în atenție. Lara Gut a schiat și ea bine, deci poate o vedem ieșind din mediocritate. Iar Sofia Goggia nu forțează niciodată la antrenamentele oficiale și a fost totuși de fiecare dată aproape de podium.

Ania Caill a fost înscrisă de federație (o treabă foarte complicată și care cere un consum enorm de timp în viziunea experților frsb care nu reușesc niciodată să facă acest lucru împreună cu celelalte națiuni). Cu prea puține curse în picioare (sunt multe la care ar fi vrut să participe, dar înscrierea n-a mai ajuns la organizatori) nu avem cum să sperăm să ne uimească. Dar la antrenamente și-a făcut treaba și a învins schioare din Franța și Italia. Să-i urăm așadar să se bucure și să schieze la un nivel care s-o mulțumească pe ea. Hop, hop, hop, Ania!

Publicitate