Înapoi la locul primei fapte

În urmă cu un an, Clement Noel reușea pentru prima oară detronarea ragelui. Strâns, dar totuși fair and square, cum ar zice Dave Ryding. A trecut un an, regele nici măcar nu mai are schiuri acasă, dar Clement spune iar prezent la primul slalom despre care băieții au tot zis azi la interviuri că “ăsta e slalom greu și adevărat”. Și nu oricum, ci știind pe dinafară o lecție despre care ceilalți nici măcar n-au știut că s-a predat. Căci e o lecție din vremurile vechi, când pistele nu se preparau cu apă de un milion de ori.

Da, așa ne-a zis azi Thomas Sykora. Acest obicei al injectării peste noapte s-a împământenit în așa hal, încât tehnicienii care prepară schiurile le ascut zdravăn canturile chiar dacă la vizitarea pistei din după amiaza ce precede concursul zăpada e agresivă și cu priză. S-au fript de prea multe ori și i-a prins dimineața concursului nepregătiți pentru patinoarul nou apărut peste noapte.

Dar nu-s numai schiurile. Stilul de schi s-a adaptat pistelor înghețate, preparate special în toate locurile de antrenament. Rareori se mai antrenează băieții de azi pe zăpadă agresivă. Și iată ce se întâmplă: Clement Noel (50’’72) i-a învins în prima manșă pe Henrik Kristoffersen cu 67 de sutimi, și pe Marco Schwarz cu 73. Restul lumii a întârziat de la o secundă în sus.

Avantajul francezului e greu recuperabil, nu-i mai rămâne decât să încheie cursa și va recâștiga tricoul roșu. Asta e slăbiciunea lui, căci a preluat obiceiul lui Bode Miller din tinerețe: ori pe podium, ori nu termină.

Articol în curs de scriere