Da. Am ajuns și în acest punct cu schiul nostru cel de toate zilele. Sub inspirația noii echipe de conducere a federației de schi, elanul tineresc a dus la anularea a opt din cele 11 curse programate până acum în sezonul curent. Și atât de bine s-a reacționat la aceste anulări încât nu numai că nu s-a găsit la timp înlocuitor pentru cursele ce nu s-au putut desfășura la locurile planificate, ci nici măcar pentru reluarea lor ulterioară nu s-a făcut nimic, cu excepția Söldenului. Fiind acesta primul an în care e permisă reprogramarea curselor de deschidere, ce nu s-au putut desfășura, austriecii s-au dovedit aceiași organizatori de nădejde pentru astfel de cazuri, și au oferit pe loc înlocuitor pentru slalomul uriaș feminin în Semmering. Nu de grija schioarelor, nici din dragoste pentru FIS, ci ca să nu piardă o beneficiile aduse de o cursă organizată acasă. Austria este una dintre foarte foarte puținele țări în care etapele de Cupă Mondială aduc profit.

Înapoi la oile noastre. Vântul din partea superioară, precum și ceața de pe traseu, cu vizibilitate extrem de scăzută, la care s-a adăugat și o ninsoare ușoară, a obligat comitetul de cursă să decidă anularea coborârii masculine de ieri din Lake Louise, de la ora 20:00 deja. Cursa era prevăzută pentru 21:30, așa cum sunt plănuite și cele de azi și mâine.
Inițial programul canadian avea planificate o coborâre ieri, și două super-G-uri azi și mâine. Ca urmare a anulării de ieri, SG-ul de azi a fost tăiat și îi ia locul coborârea, iar SG-ul de mâine rămâne așa cum era stabilit.
Bănuiesc că pentru SG-ul pierdut se va căuta o escală în sezon care să-l preia. Dar e dificil. Pe de o parte din cauza programului modernizat, care dublează adesea cursele. Nici măcar în Austria sau Elveția, unde se strâng spectatorii ciopor, nu văd oameni care să-și ia bilete pentru 3 curse din aceeași disciplină. Pe de alta, aceleași două țări, singurele care pot organiza o etapă de Cupă Mondială din nimic în doar două-trei zile, sunt certate rău cu Eliasch. Dacă îmi fac timp, voi povesti totul pe îndelete. Atât Austria, cât și Elveția și-ar oferi ajutorul dacă le-ar fi cerut. Dar Eliasch nu vrea să le devină dator solicitându-le organizarea mai multor etape. Iar țările în cauză nu se oferă din proprie inițiativă după ce le-au fost luate etape promise cu mult timp înainte de către conducerea precedentă, iar acum se tem că vor fi refuzate din nou.
În aceeași notă pesimistă stau în general primele etape de viteză din calendarul Cupei Mondiale, atât pentru băieți, cât și pentru fete. Din 1980 se țin aceste etape în Lake Louise. Din 1993 chiar fără întrerupere. Dar canadienii au anunțat astă vară că din motive financiare nu-și mai permit să le orgnizeze din 2023 încolo. Din vară până acum, federația canadiană pe de o parte și FIS pe de alta, au căutat o stațiune înlocuitoare pentru Lake Louise. Fără succes. Băieții aflați acum în Canada au pledat pentru păstrarea Lake Louise-ului în calendar. Căci are un grad de dificultate perfect pentru reobișnuirea cu viteză. Și în plus se stă și la cel mai cool hotel din tot circuitul, iar canadienii sunt oameni tare de treabă. Dar dacă nu-s bani, nu se va putea.
Deci priviți cursele de anul acesta ca pe o posibilă despățire. Cu nostalgie, și cu gândul de a păstra amintirile pentru vremurile viitoare.
Din cele trei antrenamente planificate s-au ținut două. Marți, de la startul original, și joi, de la cel de rezervă. Antrenamentul de miercuri a fost anulat încă de marți, când prognoza meteo i-a convins pe responsabili că nu există nici o șansă de organizare în condiții de siguranță. Primul antrenament a fost folosit de schiorii rutinați pe post de cursă de recunoaștere. Iar al doilea a fost scurtat din pricina vântului, deci nu prea avem repere pentru a ghici cine-s favoriții. Doar canadianul James Crawford a punctat serios la ambele antrenamente, câștigându-l pe primul (cu viteză maximă în partea superioară), și terminându-l pe 3 pe al doilea, dar la mică distanță de Marco Odermatt și Aleksander Aamodt Kilde, cei mai rapizi joi.
Cei trei rămân așadar favoriți la victorie astăzi. Printre pretendenții la podium îi mai avem pe francezul de aproape 42 de ani (!!!!) Johan Clarey, și austriecii Matthias Mayer (învingător anul trecut) și Vincent Kriechmayr. Nu știu ce să zic de Dominik Paris și Beat Feuz. Amândoi au fost mai degrabă retrași la antrenamente. De Beat știu cu siguranță că nu s-a prea antrenat astă vară. Nu că ar fi avut probleme, dar așa a considerat el că e mai bine. Că la vârsta lui antrenamentele multe nu îi aduc mult. Foarte posibil să aibă dreptate. Dome pe de altă parte n-a sărit peste nici un antrenament, se simte în forma vieții și dorește să-și încununeze cariera cu un glob de cristal. Amândoi e posibil să fi blufat la antrenamente. Posibile sunt și surprizele. De exemplu Otmar Striedinger a fost la ambele antrenamente printrei primii. Dar a dat tot, căci a luptat pentru un loc de start în cursă. La fel a făcut și Cyprien Sarrazin, aproape debutant în probele de viteză. Cu numărul 74 (!!!) de start, francezul fost tehnician, a încheiat primul antrenament pe locul 3. La ultimul a căzut și nu l-a terminat, dar e clar dispus să riște oricât.
Decisivă va fi și vremea, care nu de puține ori s-a înseninat spre final, permițând schiorilor porniți la urmă să termine în top 10. După primul antrenament s-au ridicat multe voci, care au criticat prepararea deficitară a pistei. Canadienii o lăsaseră cu multe denivelări, făcând riscantă rău coborârea cu viteze de peste 145 km/h. Organizatorii au promis să o repare miercuri, dar cu atâtea intemperii nu știm ce au făcut. Vom vedea astăzi.
Nu îl vom vedea deloc din păcate în acest sezon pe Max Franz. Austriacul care a schimbat schiurile și a trecut pe șest în echipa Van Deer (von Hirscher 😉 ) plus Red Bull, alegând să schieze pe schiuri Augment, s-a accidentat foarte grav în timpul antrenamentelor din ultimelor săptămâni, pe care aproape toți viteziștii le-au efectuat în Copper Mountain. Max a căzut când a strâns prea mult un viraj, și ca urmare a ajuns la spitalul din Vail cu fractură deschisă în zona gambei stângi, multiple fracutri la oasele gambei drepte, plus rană deschisă, provocată prin tăiere la un braț. A fost operat deja în SUA la ambele picioare, dar la sosirea în Austria, echipa medicală care l-a examinat a anunțat că va avea nevoie și de alte operații.
Să nu le uit pe fete. Schiază în acest weekend în Killington. Azi un slalom uriaș, primul al sezonului, de la 17:00 și 20:00. E cursa de acasă a Mikaelei Shifrrin, dar americanca nu a reușit până acum s-o câștige. Sunt curioasă dacă va continua duelul palpitant dintre Sara Hector și oricine în general, respectiv Tessa Worley în particular. Sunt de părere că Sara n-ar fi avut rivală sezonul trecut dacă nu s-ar fi accidentat ușor în Åre. Dar și Tessa a mers fantastic în ultimele curse. Le aștept și pe italience să revină la vârf de tot. Un an de dolce vita ar trebui să le fi fost suficient. De la austriece nu mai aștept nimic. Lara Gut în schimb ar trebui să fie pe podium cam la toate uriașele din această iarnă. Și mai are câteva colege capabile să urce pe podium.
Mâine vom avea un slalom special, de la 17:15 și 20:00. Killingtonul a luat locul Aspenului în calendarul Cupei Mondiale din 2016. Clar ca reverență făcută de federația americană Mihaelei Shiffrin. Pista din Killington este locul de antrenamente al licelui sportiv la care a fost înscrisă domintoarea ultimilor ani. Nu puține antrenamente și nu puține curse a schiat Mika acolo. Ei bine, din 2016 până în prezent, nimeni nu a reușit s-o depășească pe americancă la slalomul de acasă. Cinci curse de slalom s-au ținut până acum, cinci a câștigat. Urmează a șasea azi, și probabil o va câștiga chiar dacă după Levi Petra Vlhova a declarat că știe unde își poate îmbunătăți performanțele. Celelalte trei pretendente la podium sunt Wendy Holdener, Lenna Dürr și Anna Swenn-Larsson. Oricine altcineva va fi o surpriză pentru mine, chiar dacă ar fi vorba de campioana mondială Katharina Liensberger. Pe puștoaicele croate Leona Popovic și Zrinka Ljutic le văd ajungând pe podium în acest sezon, dar mai trebuie să progreseze un pic până acolo. Sau cel puțin trei favorite să se scoată singure din competiție.
Revenind la Killington ca escală de Cupă Mondială, stațiunea americană a reușit să producă minimul necesar de zăpadă pentru a primi undă verde la inspecție în ultima clipă. Și asta doar datorită norocului care a scăzut pentru câteva zile temperaturile suficient cât să iasă zăpadă din tunuri. Dar a fost mai aproape de anulare decât oricând, și a avut în fiecare an probleme. De aceea mă aștept ca la un moment dat Cupa Mondială să se întoarcă înapoi în Aspen, unde se găsește pârtia mea favorită pentru slalomuri uriașe.
Iar acum bucurați-vă de schi! E mai frumos decât fotbalul din Qatar.