Planuri de campion

Ivica Kostelic a fost declarat saptamana aceasta „schiorul anului” de catre presa de specialitate, titlu insotit si de un trofeu. Premierea se face in fiecare an in Sölden, inainte de debutul sezonului de Cupa Mondiala. Desi de obicei sunt alesi campionii, trofeul semnaleaza si relatia buna cu presa.

Cu toate acestea, in timpul verii Ivica si stirile despre el au lipsit din feedurile site-urilor despre schi (exceptandu-le evident pe cele despre operatia de la genunchi din martie). Acum o saptamana a aparut un interviu cu el, fad si conventional atat la intrebari cat si la raspunsuri, care pare mai mult reclama, complet diferit de fata pe care o arata la conferintele de presa de dupa curse. Insa cum pe fete le-am tot publicat aici, o fac si cu Ivica oricat de mult ar semana cu un cascat dezinteresat.

A mai ramas doar o saptamana pana la prima cursa de Cupa Mondiala. Cat de importanta este pentru tine?
E bine ca ne asteapta prima cursa. Sigur ca primul start are intotdeauna ceva special. Nu stii niciodata exact unde te afli. Dar este prima masurare de forte si este foarte importanta! Mai ales pentru urmatoarele concursuri. E o pregatire buna. Dupa ea voi sti unde mai trebuie sa lucrez.

In ce directie te-ai antrenat pana acum, te-ai pregatit special pentru Sölden?
Ne-am antrenat doua zile in Sölden, la fel ca majoritatea echipelor. A fost bine acolo, partia nu s-a modificat mult. E dificila, dar imi plac partiile solicitante tehnic. Pana miercuri ramanem in Hintertux de unde vom pleca apoi spre Sölden ca sa mai strecuram eventual o zi de antrenament.

Ce ti-ai propus?
Greu de zis. As fi multumit de un rezultat in top 20.

Ai inceput relativ tarziu lupta pentru globul de cristal iarna trecuta, abia in ianuarie. Planuiesti acelasi lucru si anul acesta?
Nu e chiar corect sa vorbim de o planificare. Caci fie poti face fata, fie nu poti. Bag gaz de fiecare data si uneori merge totul bine, alteori nu. Am fost operat in primavara si spre deosebire de anii trecuti nu am putut schia deloc pana in iulie. Poate voi atinge mai tarziu forma maxima.

Antrenamentul de vara n-a decurs de data aceasta conform tipicului. Poti compensa zilele lipsa pe zapada prin experienta?
Experienta este importanta. Dar pentru mine sunt mai importante multe porti schiate ca sa fiu cu adevarat bun. Asa ca am incercat sa punctez macar prin antrenamente de conditie fizica intensive.

Mai exista potential pentru progres la un campion de Cupa Mondiala atat de multilateral, care poate fi in topul tuturor disciplinelor?
Normal! Se poate invata mult mai ales din experienta si se poate imbunatati si tehnica. Aceasta este din punctul meu de vedere componenta cea mai importanta la mine, mai ales in proba de coborare si in slalomul urias. In fiecare an mai fac cativa pasi mici inainte. Insa sunt niste pasi foarte importanti!

Care sunt telurile pentru noul sezon?
Vreau sa raman la varf. Si vreau sa progresez in probele de coborare si slalom urias!

Este aceasta posibil in ciuda operatiei din martie (nu mai ai probleme acum, asa-i)?
Genunchiul este complet sanatos. Daca raman si mai departe sanatos atunci nu sta nimic in calea unui sezon de succes!

Multumiri si numai bine pentru Sölden!